Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τη Μάχη της Κριτσάς

9:32 π.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
09:05 π.μ. - Δευ, 20/32/2024
Image: Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τη Μάχη της Κριτσάς

Δείτε αναλυτικά

Στον ιστορικό αυτό τόπο, τον τόπο της Ροδάνθης, τον τόπο των ηρώων, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε εκείνες κι εκείνους που έδωσαν στην ιστορία μία μυθική διάσταση, εκείνες κι εκείνους που έγραψαν μία ακόμα σελίδα της ιστορίας με αποφασιστικότητα, θάρρος και αυταπάρνηση.

Η Ελευθερία δεν υπήρξε ποτέ αξία δεδομένη για το λαό μας. Ταυτισμένη με την υπερήφανη ψυχή μας, χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες για να την κατακτήσουμε.

Κι αυτούς τους αγώνες τιμούμε με συνέπεια, αντιλαμβανόμενοι το χρέος μας σε όσες/όσους έφυγαν νωρίς, άφησαν μισή τη ζωή τους για να έχουμε εμείς ολόκληρη τη δική μας ζωή.

Η μάχη της Κριτσάς του 1823 είναι ένα ιστορικό γεγονός που μας κάνει να επανακαθορίζουμε την έννοια της νίκης, επειδή υπάρχουν κι εκείνες οι μάχες, στις οποίες οι ηττημένοι είναι ουσιαστικά οι θριαμβευτές.

Θρυλική μορφή η κόρη της Κριτσάς Ροδάνθη, ο ατρόμητος Σπανομανόλης, αποδεικνύει ότι στην υπεράσπιση του δικαίου όλες και όλοι, γυναίκες και άντρες μπαίνουν στη μάχη με την ίδια αποφασιστικότητα, το ίδιο θάρρος, τον ίδιο ηρωισμό, κουβαλώντας το δικό τους πόνο, τη δική τους ιστορία η κάθε μία και ο καθένας, μα με κοινό στόχο: πρώτα τη λευτεριά και μετά τη δημιουργία και την πρόοδο.

Προς τιμήν της Ροδάνθης και οι ακόλουθοι στίχοι:

«Κι' ακόμα' απ' τα περίχωρα, ο κόσμος το 'χε μάθει,

Πως ήτον του πρωτόπαππα η κόρη η Ροδάνθη.

Δε δαμάζεται τούτος εδώ ο τόπος, δε δαμάζονται τούτοι οι άνθρωποι. Ηρωίδες και ήρωες είναι γύρω μας και μας κοιτούν αγέρωχα από ψηλά. Τιμώντας τους, αποδεικνύουμε ότι η ζωή μας, η κληρονομιά που μας άφησαν με πόνο και θυσία, είναι σε καλά χέρια. Μεριμνούμε εμείς για αυτό και αύριο θα μεριμνούν τα παιδιά μας!