Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας ενημερώνει το κοινό για τις υπηρεσίες του

2:13 μ.μ. - Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021
02:10 μ.μ. - Δευ, 11/13/2021
Image: Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας ενημερώνει το κοινό για τις υπηρεσίες του

Την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και ώρες 10.00 έως 12.00 το πρωί θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας, με την υποστήριξη του Δημάρχου Ιεράπετρας, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιεράπετρας, της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής ,Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Αθλητισμού και του προσωπικού του Δήμου,

την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και ώρες 10.00 έως 12.00 το πρωί

θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, προς ενημέρωση του κοινού για τις Υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τα προγράμματα, επιδόματα και υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Κοινότητας όπως:

● Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρωην ΚΕΑ)

● Επίδομα Στέγασης

● Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα.

● Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

● Επίδομα Γέννησης

● Συμβουλευτική- ψυχολογική υποστήριξη ατόμου και οικογένειας

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, η δράση θα υλοποιηθεί στη στοά του Δημαρχείου.

Η Αντιδήμαρχος

Χρυσούλα Χατζημαρκάκη

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στις 17 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάται η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Μία πρωτοβουλία του καθολικού ιερωμένου Γιόζεφ Βρεσίνσκι, ο οποίος το 1957 ίδρυσε τη Διεθνή Οργάνωση «Όλοι μαζί με Αξιοπρέπεια»-«Τέταρτος Κόσμος» με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Η δράση του συνοψίζεται στα εξής λόγια: «Οπουδήποτε άνδρες και γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά». Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2022.

Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται., όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας του κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Συγχρόνως τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων. Διοργανώνουν εκδηλώσεις στην τοπική κοινωνία με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Συνεργάζονται με Υπηρεσίες και Δομές της τοπικής και ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, προς την παροχή ολιστικής και αποτελεσματικής βοήθειας προς τους πολίτες.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας, υπάγεται στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής ,Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Αθλητισμού και λειτουργεί από το Μάϊο του 2017. Τα επιδόματα με τα οποία ασχολείται στο παρόν το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας, είναι τα εξής: το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ- πρώην ΚΕΑ), το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφαλίστων υπερηλίκων, το Επίδομα Γέννησης καθώς και Προνοιακά Αναπηρικά επιδόματα. Επίσης παρέχονται συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης από την Ψυχολόγο της Δομής.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας, με την υποστήριξη του Δημάρχου Ιεράπετρας, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιεράπετρας, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και του προσωπικού του Δήμου, την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και ώρες 10.00 έως 12.00 το πρωί θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, προς ενημέρωση του κοινού για τις Υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, η δράση θα υλοποιηθεί στη στοά του Δημαρχείου.

Επικοινωνία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας

Το Κέντρο, το οποίο στελεχώνεται από δύο Κοινωνικές Λειτουργούς και μια Ψυχολόγο, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30 με 15:30 (ώρες κοινού 09:00 – 14:00, κατόπιν ραντεβού λόγω Covid-19) στην διεύθυνση Αναγνωστάκη 18.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Αλεγκάκη Ευαγγελία – Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Δομής

Μαγγίπα Αγορίτσα – Ψυχολόγος

Νεραντζούλη Ευαγγελία - Κοινωνική Λειτουργός

Διεύθυνση: Αναγνωστάκη 18, Ιεράπετρα

Τηλ.: 2842340400, -401, -427

e-mail: kentrokoin@0448.syzefxis.gov.gr

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας

Δήμου Ιεράπετρας