Το «Grexit» πριν από το Brexit, λέει ο Economist
Μετά από χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, είναι πιθανό ένα Grexit, πρίν καν πάρει την τελική έγκριση το Brexit
Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μάλιστα πριν καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «Brexit», εκτιμά ο Economist! Οι έμπειροι αναλυτές του περιοδικού και οι φιλοξενούμενοι σχολιαστές, εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βαδίζει σε αδιέξοδο και τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα σκληρά μέτρα, να πυροδοτούν πολιτικές εξελίξεις! Ένα σενάριο που περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές, που θα φτάσουν τις σχέσεις Ελλάδας και δανειστών στα άκρα και θα κλείσει με την επιστροφή της χώρας στην δραχμή!
Στην ετήσια έκδοση του περιοδικού, «Ο κόσμος το 2017», υπάρχει εκτενής αναφορά στα πιθανά σενάρια για το 2017 και για την Ελλάδα. Οι αναλυτές, στο συλλεκτικό τεύχος του οικονομικού περιοδικού, εξετάζουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία αναμένεται να περάσει χώρα μας το επόμενο έτος.
Το σενάριο του περιοδικού, προβλέπει ότι με το «Brexit» να καθυστερεί λόγω της χρονοβόρας διαπραγμάτευσης των βρετανών με την Ευρώπη (η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει και δύο χρόνια), η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα κάνει την μεγάλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα, αυξάνονται και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ήδη «φουντώνουν»! Η πρόβλεψη του περιοδικού για την πορεία της Ελλάδας το 2017, είναι μάλλον δυσοίωνη, αφού προβλέπεται ότι μας περιμένει «Grexit»! Οι εκλογές, θα σήμαιναν πάγωμα των διαπραγματεύσεων και ένα νέο γύρο αβεβαιότητας, που θα άνοιγε την πόρτα για έξοδο από το Ευρώ. Την ώρα που οι δανειστές απαιτούν νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση λέει ότι θα υλοποιήσει τα όσα περιγράφονται στην συμφωνία, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές, που είναι διχασμένοι, τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι, περνούν όλη την πίεση της μεταξύ τους σύγκρουσης στην Ελλάδα. Τα μεγάλα πλεονάσματα των Ευρωπαίων και τα σκληρά μέτρα λιτότητας του Ταμείου, για να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα, όλα πέφτουν πάνω στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει από τώρα, τα μέτρα του 2019, που θα έφταναν τα 4,5 δις ευρώ και το ΔΝΤ ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, ούτε βάζει τα λεφτά του (5-6 δις ευρώ), αν πρώτα δεν νομοθετηθούν τα μέτρα. Τέλος, η Ευρώπη ή μάλλον το Βερολίνο, δεν κάνει βήμα δίχως την συμμετοχή του ΔΝΤ στην συμφωνία, χωρίς όμως να κάνει τις υποχωρήσεις που ζητά το Ταμείο. Όλο αυτό το «αμαρτωλό τρίγωνο», σαν ένα καζάνι που βράζει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, απότομης και βίαιης εκτόνωσης. Στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εκλογές.
Μία εκτίμηση που ανάβει «φωτιές», την ώρα που κυβέρνηση, ΔΝΤ και Ευρώπη, έχουν ανοιχτά μέτωπα τόσο στα Εργασιακά, όσο και στο Δημοσιονομικό. Το γνωστό περιοδικό Economist, στηρίζει το σενάριο αυτό, πάνω στην στην εύθραυστη, κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη πάρει σκληρά μέτρα, στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και αν χρειαστούν περισσότερα, ενδέχεται να ξεφύγει δια της οδού των εκλογών!
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα αλλεπάλληλα μη δημοφιλή οικονομικά μέτρα, πιθανώς θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει ο Economist, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται ως μία μακρινή προοπτική, αλλά ακόμη και όταν αυτή επέλθει θα είναι «χλιαρή», σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Economist.
Τώρα μετά από επτά χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, είναι πιθανό ένα Grexit, πριν καν πάρει την τελική έγκριση το Brexit!
Σε οριακό σημείο η ελληνική κρίση– Στο τραπέζι και οι εκλογές!
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Wall Street Journal Σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύει, αναφέρεται στην κρίση, τονίζοντας ότι πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει πλέον την αντοχή να αντιμετωπίσει τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών και η σκέφτεται πρόωρες εκλογές το 2017. Επικαλείται σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων που διαβεβαιώνουν, ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση τον Ιανουάριο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα».
Όμως τώρα πια, μετά από πολλές ανηφόρες και κατηφόρες στον δρόμο της διαπραγμάτευσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χάσει την όρεξη και ένα νέο ελληνικό δράμα, μπορεί να φέρει «Grexit».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο πολιορκημένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Ελληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας».
Αν όντως γίνουν πρόωρες εκλογές, το αποτέλεσμα θα ήταν μία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, φέρονται να παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα κομματικά στελέχη, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση. μ«Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή», αναφέρει κλείνοντας η αμερικανική εφημερίδα.
Αντέδρασαν οι δανειστές και δεν πήγαν σε συνέδριο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα!
Όλοι οι θεσμοί, ξαφνικά ακύρωσαν την παρουσίας τους σε επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Ο λόγος, για το 18ο ετήσιο συνέδριο «Capital Link» στο πλαίσιο του «Invest In Greece Forum», στη Ν. Υόρκη. Ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού για την ελληνική οικονομία, με 1.300 συμμετέχοντες και εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τέσσερεις υπουργούς. Μία ευκαιρία η κυβέρνηση να δείξει ένα καλό πρόσωπο στους επενδυτές και οι υπουργοί είχαν μπαράζ επαφών με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγωντες. Στην αποστολή, ήταν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Εκεί αναμενώταν ότι θα μιλήσουν και οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, όπου και θα έλεγαν τα καλύτερα, για να πείσουν τους επενδυτές, να έρθουν στην Ελλάδα. Όμως μετά την αρνητική τροπή στην διαπραγμάτευση και τις εντάσεις στις εκατέρωθεν δηλώσεις, ακύρωσαν την συμμετοχή τους η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, όπως και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών από ΕΚΤ, ESM και Κομισιόν!