Το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του ΓΠΑ ηγείται ευρωπαϊκού προγράμματος για εξοικονόμηση λιπασμάτων

1:02 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022
01:12 μ.μ. - Τετ, 07/02/2022
Image: Το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του ΓΠΑ ηγείται ευρωπαϊκού προγράμματος για εξοικονόμηση λιπασμάτων

Ο διευθυντής του εργαστηρίου κηπευτικών καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σάββας μιλά στον Ηχώ 99,8

Καλά νέα για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Καθηγητής και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών) με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Σάββα Δημήτριο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 έλαβαν έγκριση να ηγηθούν του ευρωπαϊκού προγράμματος Ηorizon Europe. Η έγκριση δόθηκε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία στην οποία ήταν υποψήφιες 9 προτάσεις και τελικά επιλέχθηκε αυτή του ΓΠΑ το οποίο θα ηγηθεί του προγράμματος και θα συμμετέχει και ως εταίρος. Συνολικά μετέχουν 30 εταίροι , 24 από την Ευρώπη (εκ των οποίων 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1 από τη Νορβηγία )και 6 από την Κίνα.

Στόχος είναι η μείωση της χρήσης λιπασμάτων χωρίς να μειωθεί η απόδοση της καλλιέργειας. Να μειωθεί δηλαδή η σπατάλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εφαρμογή σε θερμοκήπια κηπευτικών μπορεί όμως να εφαρμοστεί και για απόβλητα ζωικής παραγωγής.

Πέρα από τον συντονισμό του προγράμματος, το δικό τους έργο ως εταίροι επικεντρώνεται στις λιπάνσεις θερμοκηπίων. Εδώ θα γίνει αξιοποίηση του ερευνητικού προγράμματος που επίσης υλοποιεί το εργαστήριο και δεν είναι άλλο από το Nutrisense μέσω του οποίου επικεντρώνονται στην ορθολογική χρήση φαρμάκων. Το Nutrisense εφαρμόζεται στην υδροπονία, θα εξεταστούν όμως οι δυνατότητες για εφαρμογή του στις καλλιέργειες εδάφους.