Το επιθετικό «δόγμα Τραμπ» πιέζει για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας

11:13 π.μ. - Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017
11:08 π.μ. - Σάβ, 05/13/2017
Image: Το επιθετικό «δόγμα Τραμπ» πιέζει για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας

Με «ειδική αποστολή» στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρονται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αντλώντας πληροφορίες τόσο από την αμερικανική όσο και την ελληνική πλευρά. Οι εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με το νέο άκρως επιθετικό "δόγμα Τραμπ", κορυφώνουν την πίεση της αμερικανικής πλευράς προς την ελληνική κυβέρνηση, γράφουν τα ρωσικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς και πρώτος αναπληρωτής του, Ρόμπερτ Γουόρκ, στην πρώτη επίσκεψη του πολιτικού επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το 1990 και την εποχή του Ντικ Τσέινι, υπουργού Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση Μπους.
Η Ελλάδα προσπαθεί να μείνει μακριά από κινδύνους εμπλοκής της εξωτερικής της πολιτικής, όμως η γεωστρατηγική θέση της δεν το επιτρέπει αυτό, γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Rupor.
Για τη λογική των ΗΠΑ η βάση της Σούδας εξυπηρετεί τον στόχο τους, "με μια πέτρα σκοτώνεις δυο πουλιά", αναφέρουν τα ρωσικά μέσα. Γιατί, όπως εξηγούν, η αποδυνάμωση ή και μεταφορά της βάσης στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας την αποδυναμώνει και την απομονώνει, ενόψει και των όσων σχεδιάζει ο Ερντογάν.
Για τους Ρώσους αναλυτές, με τα νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χώρο και την περιοχή, αλλά και το φορτίο της κυβέρνησης Τσίπρα σε σχέση με την προσπάθεια απεγκλωβισμού από την περίοδο των μνημονίων, η αντίσταση απέναντι στις αμερικανικές αξιώσεις μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη...
 
 
 
Πηγή: Candianews με πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης