Τιμή ρεκόρ "χτύπησε" το λάδι στην Κρήτη - Πουλήθηκε 5,5 ευρώ το κιλό - Εξαντλούνται τα αποθέματα
Κούρσα ανόδου για το ελαιόλαδο σε Κρήτη και Πελοπόννησο, διπλάσια τιμή στην Ιταλία - Μόνο το 30% της παραγωγής έμεινε αδιάθετο
Από 5,10 έως και 5,50 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ στη Λακωνία χθες πουλήθηκαν λάδια στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην Ιταλία οι τιμές εκτινάχθηκαν στα 10 έως 10,30 ευρώ το κιλό.
Όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών της Κρήτης Βαγγέλης Πρωτογεράκης, η χρονιά εξελίσσεται ομαλά ως προς την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς στο νησί μας και, αν δεν έχουμε απρόοπτα με τον καιρό, θα έχει ελαιόλαδο η Κρήτη και στη νέα ελαιοκομική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά του προϊόντος, με τους Ισπανούς να συνεχίζουν να βιώνουν το μαρτύριο της ξηρασίας!
Τα νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης (που δεν έχουν ακόμη επικαιροποιηθεί μετά το χθεσινό 6άρι στη Λακωνία) αναφέρουν ότι οι μέγιστες τιμές στην Πελοπόννησο φτάνουν στα 5,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελάχιστες αυξήθηκαν στην Πελοπόννησο στα 5 ευρώ και στην Κρήτη στα 5,10 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 2ας Μαΐου, οι τιμές του έξτρα παρθένου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 5,40 και 5,70 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και μεταξύ 5,00 και 5,10 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες, αναλόγως περιοχών και τρόπου διάθεσης. Στην Κρήτη κυμαίνονται από 5,10-5,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο είναι υψηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 5,00 και 5,70 ευρώ το κιλό.
- Στην Ιταλία, οι τιμές του έξτρα συνεχίζουν να είναι πάντα υψηλότερες απ’ ό,τι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,13 ευρώ το κιλό οι χαμηλότερες μέχρι 10 ευρώ το κιλό οι υψηλότερες.
- Στην Ισπανία, οι τιμές την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν ελαφρά και κυμάνθηκαν από 5,59-6,17 ευρώ το κιλό του έξτρα παρθένου, στα 5,25 ευρώ το κιλό οι τιμές του (απλού) παρθένου (οξύτητα <2ο) και στα 5,21 ευρώ το κιλό του λαμπάντε (οξυτ. >2ο).
Έπιασε τα 6 ευρώ στη Λακωνία
Στο μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς πέτυχε για άλλη μια φορά σημαντική πρωτιά στη Λακωνία και σε επίπεδο Ελλάδας. Όπως στις αρχές του χρόνου πέτυχε πωλήσεις με 5,80 ευρώ το κιλό, έτσι και στην εκπνοή του Απριλίου διέθεσε τις τελευταίες ποσότητες βιολογικού ελαιολάδου στα 6 ευρώ το κιλό σε μεσσηνιακή εταιρεία, σύμφωνα με το notospress.gr.
Πρόκειται για την καλύτερη τιμή στην Ελλάδα για 15 περίπου τόνους, που καθιστούν τον Συνεταιρισμό της Παλαιοπαναγιάς έναν από τους ανταγωνιστικότερους της χώρας. Αν μη τι άλλο, οι συνεταιρισμένοι νιώθουν την ασφάλεια και τη σιγουριά όχι μόνο για την καλή τιμή που πετυχαίνουν, αλλά και για τη διαφήμιση του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει ονομαστό ανά τον κόσμο.
Επίσης, προ ημερών ο Συνεταιρισμός πούλησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 5,56 ευρώ το κιλό.
Πανωλεθρία στην Ισπανία
Έρχονται τώρα τα στοιχεία του Μαρτίου, σύμφωνα με τα οποία: Η παραγωγή για φέτος δε θα φτάσει ούτε το απίστευτο για την Ισπανία νούμερο των 700.000 τόνων. Κι όμως, οι προβλέψεις τον Νοέμβριο 2022 μιλούσαν για 850.000-1.050.000 τόνους!
Και τέλος, όπως είναι φυσικό, οι στάθμες των δεξαμενών κατεβαίνουν. Ήδη έπεσαν στους 670 χιλιάδες τόνους. Άρα, ακόμη και με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια μειωμένης κατανάλωσης τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι η νέα εμπορική περίοδος 2023/24 θα ξεκινήσει με πολύ χαμηλά, ανεπαρκή αποθέματα, όπως γράφει το gargalianoionline.gr.
Απούλητο το 30% της συνολικής παραγωγής
Στο μεταξύ, μιλώντας στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης έκανε λόγο για ελάχιστα αποθέματα σε επίπεδο Κρήτης.
«Είναι ζήτημα αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με όσα δήλωσε στo neakriti.gr, «αν είναι απούλητο το 30% της συνολικής παραγωγής»...
Όπως μας είπε, εξάλλου, οι τιμές παραγωγού στο νησί κυμαίνονται ήδη στα 5,10 έως 5,50 ευρώ το κιλό.
«Τα 6 ευρώ στη Λακωνία δίνονται σε λάδι των Αγίων Αποστόλων, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πάντα έχει καλύτερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά κι εδώ στην Κρήτη, όποιος ψάχνει για ελαιόλαδο οξύτητας κάτω των δύο γραμμών, το πληρώνει πάντοτε ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που ισχύει για το λάδι μεγαλύτερης οξύτητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως φαίνεται, οι παραγωγοί που δε βιάζονται να πουλήσουν θα έχουν όφελος, γιατί η άνοδος των τιμών δείχνει να συνεχίζεται. Αλλά επειδή σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος σε μια αγορά όπου η κατανάλωση λόγω των τιμών έχει μειωθεί δραματικά, καλό θα είναι να πωλείται το λάδι σταδιακά.
Ως προς την εξέλιξη της χρονιάς, ο πρόεδρος των ελαιουργών κάνει λόγο για καλές καιρικές συνθήκες. «Αυτές οι βροχές των τελευταίων ημερών κάνουν καλό στις ελιές. Τις βλέπεις και έχουν ζωντανέψει. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και με τη νέα σεζόν καλή παραγωγή στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι είχαμε βεντέμα την περυσινή χρονιά», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
neakriti.gr