Τι θα γίνει με τη δικογραφία της Novartis

1:51 μ.μ. - Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
01:09 μ.μ. - Τρί, 17/51/2019
Image: Τι θα γίνει με τη δικογραφία της Novartis

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την σύσταση της πρώτης εξεταστικής επιτροπής της κυβέρνησης μετά και την διαβίβαση χθες της «καυτής» δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή

 
Επίσημα, η διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη  στην Ολομέλεια και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων (της Βουλής) όπου θα ορίσει την ημερομηνία της συζήτησης της στην επιτροπή Δεοντολογίας.
 
Από τη στιγμή που η δικογραφία της Novartis φτάσει στο κοινοβούλιο, η Bουλή είναι υποχρεωμένη να τη στείλει προς συζήτηση στην επιτροπή Δεοντολογίας.
 
Η επιτροπή Δεοντολογίας, με τη σειρά της, θα πρέπει να εισηγηθεί στην Ολομέλεια αν υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. 
 
Αν προκύψει κάτι τέτοιο,  ότι δηλαδή πολιτικά πρόσωπα έστησαν σκευωρία, τότε μπορεί η επιτροπή με 30 υπογραφές βουλευτών να αποφασίσει την κατάθεση αιτήματος στην ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής.
 
Αν ωστόσο τα ευρήματα της δικογραφίας είναι γενικά, τότε η επιτροπή θα μπορεί με 60 υπογραφές βουλευτών να καταθέσει - πάλι στην Ολομέλεια - αίτημα για σύσταση ή όχι εξεταστικής επιτροπής. 
 
Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή Δεοντολογίας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει η Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση. 
 
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, ωστόσο χαρακτήρισε σκευωρία τη συγκεκριμένη υπόθεση και τόνισε πως “αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή”.
 
 
dikaiologitika.gr