Τέλη του μήνα προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τις επαφές με τα τους αναδόχους για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων στα οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ), προκειμένου να καταθέσει την τελική της εισήγηση στον υπουργό περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη. Πρόκειται για τις δύο κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης (ΕΛΠΕ- Total - ExxonMobil) αλλά και για το Ιόνιο (EΛΠΕ-Repsol). Η διοίκηση της ΕΔΕΥ υπό τον κ. Γιάννη Μπασιά, παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μπορεί νε ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων το επόμενο Φθινόπωρο ή το αργότερο τέλη του χρόνου, αφού προηγηθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Βουλή. Κατέστησε όμως σαφές ότι εξορύξεις θα αργήσουν να γίνουν, τονίζοντας ότι μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί μία πενταετία ερευνών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Πατραϊκός κόλπος, για τον οποίο ενώ από το 2014 έχει υπογραφεί η σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα (ΕΛΠΕ -Edison) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η γεωφυσική έρευνα που θα υποδείξει τα σημεία ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τα ώριμα οικόπεδα, ένα χρόνο πίσω εκτιμάται ότι βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες στα Γιάννενα εξαιτίας ισχυρών αντιδράσεων που συναντά η κοινοπραξία υπό την Respol και την Εnergean Οil από ακτιβιστικές οργανώσεις στην εξέλιξη του έργου της. Οι ανάδοχοι έχουν πάρει το πράσινο φως από έξι από τους επτά εμπλεκόμενους δήμους για να επανακκινήσουν τις γεωφυσικές έρευνες που είχαν σταματήσει λόγω του χειμώνα. Όμως οι απειλές που δέχονται τα συνεργεία της εταιρείας που πραγματοποιεί τις γεωφυσικές έρευνες έχουν αρχίζει να βγαίνουν εκτός ορίων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό τόσο στους επενδυτές όσο και στην κυβέρνηση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αργοπορίες του έργου κοστίζουν στην εταιρεία πάνω από 100.000 ημερησίως από τον κόσμο και τα συνεργεία που δεν μπορούν να εργαστούν ενώ υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι ένα χρόνο πίσω.
Χθες, ερωτηθείς ο κ. Μπασιάς, ανέφερε ότι η κοινοπραξία έχει ενημερώσει την ΕΔΕΥ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις σεισμικές έρευνες στην Ήπειρο. Ωστόσο όπως τόνισε, αυτό ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες της Εταιρείας Υδρογονανθράκων και χρειάζεται πολιτική διαχείριση από την στιγμή που στις κινητοποιήσεις εμφανίζονται να πρωτοστατούν συνεργάτης υπουργού της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες, στελέχη της ΕΔΕΥ παρουσίασαν το πρόγραμμα για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογοναθράκων στο πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με την σχετική κοινοτική οδηγία. Όπως αναφέρθηκε, σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, υπεύθυνη για την λήψη μέτρων είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες υδρογονανθράκων σε συνεργασία με το λιμενικό και με το συντονισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Η ΕΔΕΥ, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας που καλούνται να καταθέσουν όλες οι εταιρείες που διαθέτουν εγκαταστάσεις εξόρυξης στην Ελλάδα. Η διοίκηση της ΕΔΕΥ, τόνισε χθες ότι η υποχρέωση αυτή αν και συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τις εταιρείες, είναι απαραίτηση για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εξόρυξης. Η αξιολόγηση των εκθέσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 19 Ιουλίου, προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ για όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εντός της ευρωπαικής ένωσης.
newmoney.gr