Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Tuta Absoluta
Ο Εμμ. Ροδιτάκης πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ μιλά στον Ηχώ 99,8 και μας μεταφέρει τα συμπεράσματα
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον παγκόσμιο διαδικτυακό συνέδριο όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις και τα νεώτερα στοιχεία Tuta Absoluta που «απειλεί» καλλιέργειες όπως η τομάτα συμμετείχε το Τμήμα Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μέσω του αναπληρωτή καθηγητή Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας και Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, κο Ροδιτάκη Εμμανουήλ.
Το συμπόσιο που διεξήχθη διαδικτυακά, 28-29 Ιουνίου 2022, διοργανώθηκε από τους China Association for Science και Technology και Chinese Academy of Agricultural Sciences στο Πεκίνο, με διεθνή συμμετοχή και απήχηση.
Δυο λόγια για την Tuta Absoluta και τους στόχους του συνεδρίου
O υπονομευτής της τομάτας Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera, Gelechiidae) είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς για την καλλιέργεια της τομάτας. Είναι ενδημικό είδος της Λατινικής Αμερικής που εισέβαλε στην Ευρώπη (Ισπανία) το 2006 από όπου επεκτάθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη καταγραφή του εχθρού στη Χώρα μας έγινε το 2009 και σύντομα εντοπίστηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια. O Tuta absoluta Meyrick, αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη δυσκολία προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, δυσχεραίνοντας περεταίρω τις προσπάθειες κατάρτισης ενός αποτελεσματικού προγράμματος αντιμετώπισης.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε διάφορες θεματικές ενότητες σχετικά την αντιμετώπιση του εχθρού και παράλληλα να διερευνηθούν λύσεις για την κατάρτιση σύγχρονων και αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης.
Ο καθηγητής Εμμ. Ροδιτάκης στον Ηχώ 99,8
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Ροδιτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου όπου μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν διαπιστώνει κανείς ότι η Tuta absoluta έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Υπάρχουν σκευάσματα για την καταπολέμηση του εχθρού, σε ερευνητικό επίπεδο όμως η προσπάθεια συνεχίζεται. Αναζητούνται δηλαδή τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης με τα νέα να είναι ενθαρρυντικά. Κάθε χώρα βέβαια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες οπότε εφαρμόζονται και αντίστοιχες λύσεις προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες.
Στο μεταξύ, κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς είναι ο καλός καθαρισμός του θερμοκηπίου παράλληλα με απολύμανση του εδάφους κατά προτίμηση με ηλιοαπολύμανση που ωφελεί το χωράφι πολλαπλώς.
Τώρα μιας και είμαστε σε μια περίοδο που πολλοί παραγωγοί ξεπατώνουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ψεκασμός των υπολειμμάτων δεν φαίνεται να αποδίδει. Η κάλυψη των υπολειμμάτων και σίγουρα η γρήγορη απομάκρυνση τους είναι καλές πρακτικές, σημείωσε ο κ. Ροδιτάκης προσθέτοντας ότι για να λυθεί το θέμα χρειάζεται μια πολυσύνθετη προσέγγιση.