Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της Σητείας καλύπτουν όλο το ρεύμα που χρειάζεται η Κρήτη
Αλλοιώνεται η εικόνα της Κρήτης και μετατρέπεται σε τεράστιο εργοτάξιο
Στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων για το ενεργειακό στην Κρήτη, τις οποίες έχει ξεκινήσει ο Ηχώ 99,8 και θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 10:00, ο κος Γιώργος Τομαδάκης, αγρότης και μέλος της επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας, ο κος Κώστας Γιαννακόπουλος, πολιτικός μηχανικός και ο κος Νίκος Μαράκης, Ορνιθολόγος και εθελοντής περιβαλλοντικών οργανώσεων, συναντήθηκαν στον αέρα της εκπομπής και έδωσαν συγκλονιστικά στοιχεία για το μέλλον της Κρήτης σε σχέση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Προσφυγή επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας στο ΣτΕ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Τομαδάκη ο οποίος μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις της προσφυγής της επιτροπής πολιτών Ιεράπετρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Επισκοπής. Όπως είπε, οι δύο πλευρές έχουν δέκα μέρες για να υποβάλουν ένα υπόμνημα και μετά το Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα βγει η απόφαση. Το δημόσιο παρέστη μόνο με μία δήλωση, κάτι που είναι καλό και τα μηνύματα είναι θετικά αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, σχολίασε ο κος Τομαδάκης. Δεν γνωρίζουμε πότε αναμένεται να παρθεί η απόφαση αλλά σε προσεχή εκπομπή θα μιλήσει και ο ίδιος ο δικηγόρος ώστε να μας ενημερώσει αναλυτικότερα. Οι αποφάσεις που μπορεί να παρθούν είναι αρκετές. Υπάρχει η περίπτωση να απορριφθεί τελείως η προσφυγή. Υπάρχει η περίπτωση να απορριφθεί για τους τυπικούς λόγους όσον αφορά το εδώ αιολικό αλλά να δημιουργηθεί νομολογία για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, κάτι που θα είναι πολύ θετικό. Η πιο θετική έκβαση θα ήταν να βγει νομολογία από το ΣτΕ τόσο προς τον δικό μας όσο και γενικά για τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε περίπτωση που απορριφθεί τελείως, αυτό θα σήμαινε ότι από εδώ και πέρα μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να μπει σε αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, ακόμα και εάν απορριφθεί, η επιτροπή πολιτών Ιεράπετρας θα προσβάλει την απόφαση και θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πόσες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα υπάρχουν στο δήμο Σητείας σήμερα
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Γιαννακόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον δήμο Σητείας. Όπως μας ενημέρωσε, οι πρώτες 3 ανεμογεννήτριες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί πριν από αρκετά χρόνια στη Ζήρο, είχαν αγκαλιαστεί τόσο από τον Δήμο όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. Από εκεί και πέρα υπήρχε ένα επόμενο στάδιο όπου τοποθετήθηκαν αρκετές άλλες στην περιοχή των Αχλαδιών, του Χαντρά και της Ξερολίμνης, με αποτέλεσμα να φτάσουν κάποια στιγμή τις 179. Αυτές οι ανεμογεννήτριες μειώθηκαν λόγω του ότι ξηλώθηκαν κάποια πάρκα στην περιοχή της Μονής Τοπλού και αυτή η ισχύς που αποξηλώθηκε, αντικαταστάθηκε με 2 μεγάλες ανεμογεννήτριες. Το αποτέλεσμα είναι, ότι αυτή τη στιγμή στο δήμο Σητείας υπάρχουν σε πλήρη λειτουργία 149 ανεμογεννήτριες. Επιπλέον των 149 ανεμογεννητριών, υπάρχουν και 117 φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του Δήμου, με μία μεγάλη συγκέντρωση γύρω από το χωριό Σίτανος όπου βρίσκονται 33 τέτοια πάρκα. Αυτές οι 149 ανεμογεννήτριες και τα 117 φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ισχύ 106 μεγαβάτ, δηλαδή το 1/3 της συνολικής ισχύος σε ΑΠΕ σε όλη την Κρήτη. Αυτή είναι η υπάρχουσα κατάσταση.
Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον στο δήμο Σητείας και η ισχύς τους
Στην περιοχή της Σητείας έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, τις υπηρεσίες όπως την Περιφέρεια και τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν στόχο να αλλάξουν τελείως τον χαρακτήρα της περιοχής, ανέφερε ο κος Γιαννακόπουλος. Αυτή τη στιγμή, εκτός από αυτά που λειτουργούν, έχουν σχεδιαστεί
· 77 ανεμογεννήτριες άλλης κλίμακας οι οποίες φτάνουν τα 150 μέτρα, από αυτές των 62 μέτρων που είχαμε έως τώρα, με άδεια παραγωγής και συνολική ισχύ τα 360 μεγαβάτ.
· Επίσης, έχουν άδεια παραγωγής 9 τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα με συστήματα αποθήκευσης σε μπαταρίες συνολικής ισχύος 180 μεγαβάτ.
· Είναι ήδη αδειοδοτημένο και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του, αλλά σταμάτησε για άλλους λόγους, το ηλιοθερμικό πάρκο στην περιοχή του Αθερινόλακου, με ισχύ 52 μεγαβάτ.
· 74 ακόμα ανεμογεννήτριες βρίσκονται στο χάρτη της ΡΑΕ υπό αξιολόγηση με συνολική ισχύ 121 μεγαβάτ.
· Άλλες 29 «μικρές» ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε φάση μελέτης και αρχικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες με άγνωστη ισχύ.
· 18 γιγαντιαίων διαστάσεων φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται σε φάση μελέτης και αρχικών εγκρίσεων, με συνολική επιφάνεια κάλυψης 40.000 στρέμματα με 5.000.000 φωτοβολταϊκά πάνελ και 3,500 κοντέινερ με μπαταρίες για αποθήκευση της ενέργειας, με συνολική ισχύ το απίστευτο νούμερο των 3.681 μεγαβάτ.
· 38 μικρότερα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μία ενιαία έκταση δίπλα από τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή των Αχλαδίων με άγνωστη ισχύ.
· 3 υπεράκτια αιολικά πάρκα: Το Κρήτη 1 που θα είναι ανοιχτά της Ζάκρου. Το Κρήτη 3 που βρίσκεται ανοιχτά της Σητείας και το Κρήτη 4 που βρίσκεται ανοιχτά του Αθερινόλακου. Το Κρήτη 1 αποτελεί αιολικό πάρκο πρώτης προτεραιότητας και είναι το πρώτο που θα κατασκευαστεί μετά από τα πιλοτικά που κατασκευάζονται στην Αλεξανδρούπολη. Επειδή οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους να απομακρύνουν, τουλάχιστον χρονικά, για μετά το 2035, τα δύο αιολικά πάρκα Κρήτη 2Α και Κρήτη 2Β που θα έμπαιναν στην Σπιναλόγκα, δημιουργώντας έτσι έλλειμμα, σκέφτονται να αυξήσουν την ισχύ του Κρήτη 1 από 200 σε 400 μεγαβάτ.
· Επιπλέον, έχουμε την κοιλάδα υδρογόνου στον Αθερινόλακο για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες.
Μαζί με τις υπάρχουσες 149 ανεμογενήτριες, θα φτάσουμε στο άθροισμα τις 329 ανεμογεννήτριες σε ένα δήμο. Εάν γίνουν όλα όσα έχουν άδεια παραγωγής, θα φτάσουμε στα 698 μεγαβάτ. Εάν γίνουν και τα γιγάντια φωτοβολταϊκά και όσα είναι σε φάση αξιολόγησης θα φτάσουμε στα 4.500 μεγαβάτ χωρίς να υπολογίζουμε τις 29 μικρές ανεμογεννήτριες που δεν ξέρουμε την ισχύ τους, χωρίς τα 38 μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε φάση μελέτης και χωρίς τα αιολικά της θάλασσας.
Όταν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έπαιρνε άδεια για το Υβριδικό Αμαρίου, το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι επειδή η Κρήτη κινδύνευε να μείνει χωρίς ρεύμα, έπρεπε να φτιαχτεί ένα σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει μέχρι να γίνει η διασύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Οπότε, εάν υπήρχε έλλειψη ενέργειας, θα μπορούσαμε να εισάγουμε από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Όλο αυτό ήταν ένα ψέμα καθώς δεν είχαν σκοπό να καλύψουν ενεργειακά την Κρήτη αλλά να μεταφέρουν την ενέργεια που θα παράγεται στην Κρήτη προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Ανταποδοτικά τέλη από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
Όσον αφορά τα ανταποδοτικά για την Σητεία, ο κος Γιαννακόπουλος μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν δίνουν ανταποδοτικά ούτε στους Δήμους ούτε στους πολίτες. Ανταποδοτικά δίνουν μόνο τα αιολικά πάρκα. Ανάλογα με τον εάν επιδοτούνται ή όχι, δίνουν είτε 2 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα, είτε 3% επί της συνολικής αξίας του ρεύματος που θα πουλάνε. Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ, δηλαδή του 3%, αυτό μοιράζεται. Το 1% πηγαίνει στους λογαριασμούς των κατοίκων που έχουν ενεργές παροχές στην περιοχή όπου λειτουργούν τα αιολικά πάρκα και η γραμμή μεταφοράς. Το 1,7% το παίρνει ο Δήμος και το 0,3% πηγαίνει στο πράσινο ταμείο. Ο δήμος, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ήταν υποχρεωμένος να δαπανάει αυτό το 1,7% κατά 80% σε έργα στους οικισμούς όπου είναι εγκατεστημένα τα πάρκα και το 20% σε όλες τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του Δήμου. Αυτό καταργήθηκε και πλέον ο κάθε δήμος έχει το δικαίωμα να κάνει αυτά τα χρήματα ό,τι θέλει. Εάν αυτό συνοδεύεται με την μείωση των πόρων που παίρνει ο Δήμος από την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος συντηρείται μόνο από αυτά τα λεφτά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την περίπτωση των έργων τα οποία δίνουν 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το 40% μοιράζεται στους λογαριασμούς των τοπικών κοινοτήτων και το 60% πηγαίνει στο Δήμο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ο Δήμος Σητείας εισπράττει ορισμένα ανταποδοτικά τέλη από δύο διαφορετικές πηγές. Η μία είναι από το 1,70 από όλα τα αιολικά πάρκα της περιοχής και η άλλη είναι το μέρος των κερδών που εισπράττει από ορισμένα αιολικά πάρκα στα ο οποία είναι συνέταιρος.
Τι σημαίνει αυτό για τον απλό άνθρωπο; Πριν από μερικά χρόνια είχαν δώσει κάποια ανταποδοτικά στους κατοίκους τα οποία μαζεύονταν για δέκα χρόνια. Υπάρχει ένα χωριό στην περιοχή, το οποίο λέγεται Μητάτο, και ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο αφού υπήρχε μόνο ένας κάτοικος ο οποίος βρέθηκε να έχει εννέα μετρητές της ΔΕΗ. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν θα έπαιρνε από αυτά τα ανταποδοτικά 45.000 ευρώ. Μία εβδομάδα μετά, καταργήθηκε η τοπική κοινότητα Μητάτου, ενσωματώθηκε με την τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου και τελικώς εάν αυτά τα ίδια λεφτά επιμεριστούν στο μεγαλύτερο αριθμό, είναι 7 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα, η Ζάκρος που δεν είχε τέτοιου είδους μεταβολή έχει γύρω στα 125 ευρώ το χρόνο όφελος ανά ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Φυσικά, αυτό το νούμερο θα πρέπει να το συσχετίσουμε με το τι χάνουμε, είπε ο κος Γιαννακόπουλος και έδωσε τον λόγο στον κ. Μαράκη ο οποίος εξήγησε πώς όλες αυτές οι ενέργειες θα επηρεάσουν το φυσικό μας περιβάλλον. Για να υπάρχει αυτό που λέμε φύση, όλα τα πλάσματα είναι πολύ σημαντικά, είπε ο κος Μαράκης. Ξεκινώντας από τις ανεμογεννήτριες ανέφερε ότι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκαν 563 περιστατικά θανάτωσης πτηνών και νυχτερίδων, ανάμεσά τους και μαυρόγυπες. ‘Οταν λέμε μαυρόγυπες, ο κος Μαράκης εξήγησε ότι μιλάμε για τα σπανιότερα πουλιά που υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο και εμείς τα αποδεκατίζουμε με του έλικες. Τα πουλιά δεν είναι καθόλου ευπροσάρμοστα σε αυτές τις νέες συνθήκες καθώς χρησιμοποιούν τα μάτια τους μόνο για να κυνηγούν. Δεν βλέπουν τον στροβιλισμό και έτσι πέφτουν πάνω στις ανεμογεννήτριες αφού δεν έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ο ρόλος της Κρήτης είναι πολύ σημαντικός τόσο για τα πουλιά που ζουν εδώ όσο και για τα μεταναστευτικά. Τώρα, το Σεπτέμβρη, έρχονται τεράστια κοπάδια, εκατομμυρίων πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική. Η Κρήτη είναι πολύ σημαντικός σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για αυτά. Λόγω κούρασης δεν έχουν δυνάμεις να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στους λόφους και όσα θα έρθουν στη θάλασσα και τα οποία επηρεάζουν τη ζωή τους. Τα πουλιά δεν βρίσκονται ποτέ σε ηρεμία. Όταν επηρεάζονται τα ζώα που ζουν στο περιβάλλον μας, αυτό έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, όλη αυτή η όχληση από τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, θα επηρεάσει πάρα πολύ τις θαλάσσιες χελώνες. Εάν απομακρυνθεί η θαλάσσια χελώνα που τρώει τις μέδουσες δεν θα μπορούμε να κολυμπήσουμε. Εάν αποδεκατιστούν οι γύπες, οι οποίοι είναι οι καθαριστές της φύσης, θα χαλάσει όλη η ισορροπία στο περιβάλλον. Τα είδη που είναι στην κορυφή της αλυσίδας κρατάνε όλη την ισορροπία. Εάν μπουν όλες αυτές οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα θα επηρεάσουν τη διαδρομή όλων των μεταναστευτικών πουλιών που έρχονται από την Ευρώπη. Δεν μπορούν λοιπόν να μας ενδιαφέρουν μόνο τα ανταποδοτικά γι’ αυτό όλα είναι αλληλένδετα και θα επηρεάσουν τον άνθρωπο.
Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε σχέση με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στην Σητεία
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε και πάλι ο κος Γιαννακόπουλος, ο οποίος μας εξήγησε πως όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρχικά την επάρκεια και στην συνέχεια την ποιότητα του νερού. Η ανατολική Κρήτη είναι το πιο ξηροθερμικό σημείο της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, έχει τρεις πηγές συν τις γεωτρήσεις γεμάτες με νερό, παρά τις φετινές συνθήκες και τα εκατομμύρια ελαιόδεντρα που αρδεύονται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λόγω των ασβεστολιθικών βουνών, δεν πάει τίποτα στη θάλασσα αλλά όλο το νερό καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά τα υπόγεια νερά τα οποία αποτελούν πολύτιμο πόρο για τους κατοίκους της περιοχής κινδυνεύουν άμεσα από τα έργα για τα οποία συζητάμε. Με την ισοπέδωση της κορυφογραμμής και την οδοποιία σφραγίζονται κάποια κομμάτια της περιοχής και έτσι τα νερά δεν μπορούν να απορροφηθούν, με αποτέλεσμα να γίνεται αναδρομολόγηση των επιφανειακών νερών τα οποία δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Ας υποθέσουμε όμως ότι τα νερά πάνε προς τα κάτω. Κάθε χρόνο γίνεται αγώνας για την ανακύκλωση μπαταριών ώστε να μην μολυνθεί το έδαφος και πάμε και βάζουμε 3,500 χιλιάδες κομμάτια μπαταρίες σε μέγεθος κοντέινερ μέσα σε μία επιφάνεια 40.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις μπαταρίες, υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν υγρά, να σκάσουν, ακόμα και να τους χτυπήσει κεραυνός και να πάρουν φωτιά. Όλα αυτά τα υγρά θα καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα την καταστροφή του νερού, άρα και του ανθρώπου. Αν και όλοι οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι, δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη που να λέει τι θα κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους. Αυτό που λένε είναι ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας του κατασκευαστή και συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Εάν λοιπόν γίνουν όλα αυτά τα έργα, τι θα γίνει τελικά, αναρωτιέται ο κος Γιαννακόπουλος. Για αρχή, όλες οι βουνοκορφές και όλες οι πλαγιές των βουνών θα γεμίσουν είτε με φωτοβολταϊκά είτε με ανεμογεννήτριες. Όπου μπαίνει φωτοβολταϊκό πάρκο, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής η οποία δημιουργεί ανοδικά ρεύματα. Αυτά με τη σειρά τους διώχνουν τα σύννεφα που μπορεί να περνούν πάνω από την περιοχή διώχνοντας μαζί τους και τις βροχές. Επιπλέον, υπάρχει μία μελέτη του Harvard αλλά και επιστημόνων της Ελλάδας οι οποίες δείχνουν ότι συμβαίνει το ίδιο και με τις ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα, πρέπει να γίνει χρήση εκρηκτικών, τα οποία δεν γνωρίζουμε τι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν στις υπόγειες δομές που υπάρχουν. Η περιοχή έχει 220 γνωστά σπήλαια και πολλά που δεν ξέρουμε, μέσα από τα οποία προχωράει το νερό. Θα γίνει μεγάλος αφανισμός της εκτατικής κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας. Θα εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής και φυσικά το κυνήγι. Θα γίνει δραστική μείωση του πληθυσμού των ορεινών χωριών γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς σε ένα περιβάλλον περικυκλωμένο από τέτοιες κατασκευές. Θα υποβαθμιστούν οι διάσπαρτες αρχαιότητες, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πολιτισμικά μνημεία της περιοχής. Θα υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον το οποίο είναι μοναδικό όσον αφορά τις γεωμορφές του. Θα υπάρξει μειώση του υπάρχοντος τουρισμού και δεν θα υπάρχει πια εναλλακτικός τουρισμός. Ολόκληρο το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης στο καινούριο χωροταξικό του τουρισμού χαρακτηρίζεται είτε αναπτυσσόμενο τουριστικά είτε δυνάμενο να αναπτυχθεί τουριστικά. Την ίδια στιγμή, αυτές οι περιοχές στον χάρτη που διέρρευσε από το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ χαρακτηρίζονται περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ο κος Γιαννακόπουλος μας ενημέρωσε ότι τέτοιες περιοχές ήταν η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος και η Νότια Εύβοια και όλοι ξέρουμε την κατάληξή τους. Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι προκειμένου να συμμορφωθούμε με μία οδηγία της ΕΕ που λέγεται Red 3, το υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τις περιοχές αιολικής προτεραιότητα της Ελλάδας σε περιοχές επιτάχυνσης των ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως «περιοχές επιτάχυνσης των ΑΠΕ», σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία, δεν θα υπάρχουν για αυτές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια γνωμοδοτούν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες. Η κάθε δημόσια υπηρεσία γνωμοδοτεί για το αντικείμενό της. Η δασική υπηρεσία για παράδειγμα, γνωμοδοτεί για τις δασικές εκτάσεις. Η αρχαιολογική υπηρεσία θα έπρεπε να κοιτάει πως επηρεάζονται τα διάφορα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, με τον κ. Γιαννακόπουλο να εκφράζει το παράπονό του πάνω σε αυτό το κομμάτι. Οι γνωμοδοτήσεις της εφορείας αρχαιοτήτων λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι οι εκσκαφές θα γίνουν παρουσία αρχαιολόγου. Υπάρχει όμως και το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο ισχύει και δεν έχει αλλάξει ακόμα, και ορίζει ότι μία ελάχιστη απόσταση των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι 7 φορές το μέγεθος του έλικα, άρα γύρω στα 930 μέτρα απόσταση από αρχαιολογικό χώρο. Η ίδια μελέτη λέει ότι μία ανεμογεννήτρια σε μία περιοχή απέχει από τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους μικρότερες αποστάσεις, με την υπηρεσία που όφειλε να το ελέγξει να λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να πάμε στον εισαγγελέα και να καλέσουμε την προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος, είπε ο κος Γιαννακόπουλος.
Η στάση του Δήμου Σητείας
Επίσης, η επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας, ενώ συνεδριάζει και υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην περιοχή τους, είτε είναι ανθρωπογενείς είτε είναι φυσικές, δεν κάθονται να σκύψουν πάνω από τη μελέτη. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε το έργο εάν πρώτα δεν έχουν εξεταστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο δήμος Σητείας ήταν κάθετος κατά των νέων ενεργειακών έργων στην περιοχή. Κάποια στιγμή ήρθε το έργο της ΕΛΙΚΑ. Τότε, η εταιρεία έστειλα κάποιο έγγραφο στους προέδρους των τριών περιοχών μέσα στις οποίες θα έμπαιναν οι ανεμογεννήτριες, το οποίο έλεγε ότι θα έπαιρναν κάποια χρήματα εάν έλεγαν ναι και εκείνοι είπαν γιατί να μην πάρουμε τα χρήματα για να κάνουμε έργα στο χωριό. Με βάση την απόφαση αυτών των τριών προέδρων που ήταν κόντρα στην θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, ο Δήμος Σητείας έκανε «κολοτούμπα» και είπε ναι με το επιχείρημα ότι εφόσον το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες θα πούμε και εμείς ναι. Στο έργο της ΤΕΡΝΑ, οι τοπικές κοινωνίες λένε όχι και κάποιες άλλες τοπικές κοινότητες λένε ναι για την ΕΛΙΚΑ. Ο δήμος όμως δεν θα έπρεπε να έχει την δική του γνώμη;
Όσον αφορά το θαλάσσιο πάρκο, ο κος Γιαννακόπουλος είπε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι μία πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ η οποία λέει ότι το θαλάσσιο πάρκο θα τοποθετηθεί στα 9 μίλια ανοιχτά της Κάτω Ζάκρου, δηλαδή σε διεθνή ύδατα. Παλιά έλεγαν ότι δεν θα το βάλουν εκεί γιατί υπάρχει το ανάκτορο της Ζάκρου και τώρα θα το βάλουν στον Αθερινόλακου, δίπλα στη Νήσο Λεύκη η οποία έχει αρχαίο θέατρο και είναι περιοχή Natura.
Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το πως θα έχουμε ρεύμα αφού δεν θέλουμε τίποτα από τα παραπάνω, ο κος Μαράκης απαντήστε ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία σε αυτό το θέμα, και όπως και με το νερό, να χρησιμοποιούμε και το ρεύμα με σύνεση. Το ρεύμα το χρειάζεται ο άνθρωπος εκεί που είναι, δεν χρειάζεται να το παίρνει από το βουνό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή και αιολική ενέργεια με σύνεση και να βάλουμε φωτοβολταϊκά σε μέρη που δεν δημιουργούν πρόβλημα, χωρίς μπαταρίες. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Κρήτη είναι τραγική καθώς γίνεται αλλοίωση της εικόνας της και πάμε να γίνουμε ένα τεράστιο εργοτάξιο.
Ο κος Γιαννακόπουλος πήρε το λόγο και έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή το ρεύμα; Η απάντηση είναι ότι τo θέλουμε ως εμπόρευμα και όχι για να καλύψουμε την ανάγκη μας. Ο λόγος που θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται πολύ σωστό. Θέλουμε λοιπόν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα μεγάλου μεγέθους για να αντικαταστήσουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη παράγουμε το ρεύμα που χρειαζόμαστε και λέμε ναι στο να αντικαταστήσουμε το καύσιμο υλικό. Υπάρχει μία παλιά μελέτη της περιφέρειας, η οποία λέει ότι εάν βάλουμε φωτοβολταϊκά σε όλες τις οροφές της Κρήτης θα έχουμε ηλιακή ενέργεια ισχύος 8.000 μεγαβάτ. Αυτό δε το θέλουν γιατί θα κάνει κουμάντο ο μικροϊδιοκτήτης και όχι η ΤΕΡΝΑ η ΔΕΗ και η ΕΛΙΚΑ. Αυτό που θέλουν λοιπόν, κατά τη γνώμη του κ. Γιαννακόπουλου, δεν είναι να βρουν μία λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά τους ενδιαφέρει η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, να αλλάξουν δηλαδή τα πάντα επι πληρωμή επικαλούμενοι το πρόβλημα του περιβάλλοντος, κατέληξε.
Μείνετε συντονισμένοι καθώς το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη Παρασκευή.
- φωτογραφία αρχείου
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού