Συζητήθηκε το Eιδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από την εκδήλωση καιρικών-πλημμυρικών φαινομένων

1:03 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024
01:10 μ.μ. - Δευ, 14/03/2024
Image: Συζητήθηκε το Eιδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από την εκδήλωση καιρικών-πλημμυρικών φαινομένων

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Λασιθίου

Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη φορέων και υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Τσαπάκος, η Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Πλουμίδη, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και εθελοντικών οργανώσεων, δήμων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος, Λιμενικού κ.α., ήταν ο συντονισμός δράσης και η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων για τη λήψη αναγκαίων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας, καταστολής, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Συζητήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης / Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων / παγετού και έντονων καιρικών φαινόμενων της Περιφέρειας Κρήτης με την κωδική ονομασία «Χειμώνας – Κρήτη ΙΙ» και το Σχέδιο Απομάκρυνσης Πληθυσμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, κ. Τσαπάκος, τόνισε την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στα ευάλωτα σημεία του Λασιθίου που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική αναφορά έγινε και στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι μελέτες για τη διαχείριση ρεμάτων και ποταμών, που είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Ο κ. Τσαπάκος τόνισε τη διαρκή προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των έργων που θα θωρακίσουν τις περιοχές από τους χειμερινούς κινδύνους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι η συμβολή του είναι καθοριστική για την προστασία των ευάλωτων περιοχών. Η άμεση και διαρκής επικοινωνία, καθώς και ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός με τον κ. Ανδρουλάκη, έχουν επιταχύνει την υλοποίηση των αναγκαίων έργων και την εξεύρεση πόρων. Αυτή η συνεργασία, όπως επισήμανε ο κ. Τσαπάκος, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιτυχή εφαρμογή των σχεδίων πρόληψης και την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη την Περιφέρεια.

Ο κ. Τσαπάκος υπογράμμισε επίσης ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι εξίσου σημαντική, καθώς ο καθένας από αυτούς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας. Η συντονισμένη προσπάθεια και η ενεργή συμμετοχή των φορέων εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προετοιμασία και την καλύτερη προστασία των πολιτών απέναντι στους επικείμενους κινδύνους.

«Ήταν μία παραγωγική και ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση, η οποία επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας υπηρεσιών και εθελοντών, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι οι εποικοδομητικές συνέργειες σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπισης κινδύνων παράγουν άριστα αποτελέσματα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης.