ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Γενική αναισθησία για τα προβλήματα υγείας στο Λασίθι

11:58 π.μ. - Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021
11:06 π.μ. - Τρί, 29/58/2021
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Γενική αναισθησία για τα προβλήματα υγείας στο Λασίθι

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λασιθίου, σχετικά με τις πολιτικές διάλυσης της Δημόσιας Υγείας στο Λασίθι

Δεν χρειάζεται να γίνεις προφήτης, όταν όλα όσα έχουν ειπωθεί από αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, περί κατάργησης ή συγχώνευσης αχρείαστων νοσοκομείων. Τις συνέπειες τις ζούμε εδώ και καιρό και χειροτερεύουν καθημερινά.

Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν από 2010 ως το 2014 με τραγικές συνέπειες για τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ήταν στο στόχαστρο κυβέρνησης και ΜΜΕ για κλείσιμο. Μόνο οι μαζικές αντιδράσεις των Γεραπετριτών μπόρεσαν να εμποδίσουν το τυπικό λουκέτο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το διαλυμένο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας που παρέλαβε, το στελέχωσε, προμηθεύτηκε νέους εξοπλισμούς, δημιούργησε νέες υπηρεσίες και ξεπλήρωσε τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, αντί να υπάρξει γενναία ενίσχυση με προσωπικό και πόρους του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μεταφέροντας προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο αλλά και να διαλύσει τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής είναι οι 12.500 νεκροί από την πανδημία και οι χιλιάδες άλλοι που χάθηκαν ή επιδεινώθηκε η υγεία τους γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα συνεχή κρίσιμα κενά σε προσωπικό που εμφανίζονται καθημερινά, δεν είναι συνέπεια ενός έκτακτου γεγονότος που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια πρόσκαιρη μετακίνηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και διάλυσης των δομών της. Και αυτό θα συνεχιστεί!

Αυτό συνέβη και στο ΓΝ – ΚΥ Ιεράπετρας, με την υποχρεωτική μετακίνηση για 3 μήνες ειδικευμένου ιατρού αναισθησιολόγου, από το νοσοκομείο της πόλης στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Η απόφαση πάρθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή από τον διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, σύμφωνα και με επιστολή - διαμαρτυρία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Χωρίς συνεννόηση, χωρίς αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, χωρίς καμία προοπτική επίλυσης.

Ήδη σε δελτίο τύπου στις 16/6 της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου είχαμε επισημάνει τα προβλήματα του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου και τις θέσεις μας για την ενίσχυση όλων των νοσοκομείων του νομού.

Πριν περάσουν δέκα μέρες ήρθε το “εντέλλεστε” του διοικητή των νοσοκομείων του νομού για την μετακίνηση του αναισθησιολόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλα “εντέλλεστε” και άλλα μπαλώματα, γιατί δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ούτε πριν ούτε στη διάρκεια της πανδημίας. Γιατί “πάγωσαν” για πάνω από ένα χρόνο τις προσλήψεις 1.000 γιατρών που είχε ξεκινήσει από το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν έχουν καμία πρόθεση ενίσχυσης του ΕΣΥ, αφού “περισσεύουν οι γιατροί”, όπως μας είπε και ο πρωθυπουργός.

Γυρνάμε πίσω σε πολιτικές του 2010 – 2014 που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και οδηγούν σε κλείσιμο ή σε διάλυση δομές υγείας του νομού μας, ξεκινώντας με την αποδυνάμωση του νοσοκομείου Ιεράπετρας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Καλούμε τον διοικητή των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου να πάρει πίσω την απόφαση αυτή και να απαιτήσει επιτέλους τη στήριξη όλων των μονάδων υγείας του νομού. Τώρα μάλιστα που θα συναντήσει και τον Υπουργό Υγείας, να του εξηγήσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια υγεία στο νομό. Η πανδημία δεν τέλειωσε και δεν αντιμετωπίζεται χωρίς γενναία ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, η προσπάθεια να στραφεί η μια πόλη ενάντια στην άλλη, για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της αδιαφορίας και των ΄κυβερνητικών επιλογών δεν θα περάσει, παρά τις προσπάθειες όσων φανερά ή κρυφά τους υποστηρίζουν.

Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και όλοι οι Λασιθιώτες, απαιτούν συνολική στήριξη του νοσοκομείου Ιεράπετρας, του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, του νοσοκομείου Σητείας και του νοσοκομείου Νεάπολης ενάντια σε κάθε κίνηση απαξίωσης, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ