Συντυχάκης: Άμεσα μέτρα στήριξης των Σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας

7:50 π.μ. - Τρίτη, 18 Μαΐου 2021
07:05 π.μ. - Τρί, 18/50/2021
Image: Συντυχάκης: Άμεσα μέτρα στήριξης των Σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας

Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης, καθώς είναι πολύπλευρες οι συνέπειες του «λουκέτου» -λόγω των μέτρων της κυβέρνησης- στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έχουν οδηγήσει στην όξυνση των ήδη σοβαρών χρόνιων προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί απαγορευτικά για την επαναλειτουργία των Σωματείων η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την οικονομική ασφυξία, λόγω της περικοπής στις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών, στην πεπατημένη της συνεχόμενης μείωσης των αθλητικών επιχορηγήσεων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το λεγόμενο πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» απλώς διαχειρίστηκε τις μειώσεις, το ψαλίδισμα στην επιχορήγηση και μάλιστα με την προχειρότητα της επιλογής των κριτηρίων και ιδιαίτερα για τις μεγάλες Ομοσπονδίες που έχουν σημαντικό όγκο αθλητών και αγώνων, συμμετοχές σε διοργανώσεις, προολυμπιακά τουρνουά, διεθνή meetings, αθλητικά camps προετοιμασίας κτλ. Πολύ περισσότερο που φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έρχεται ο περιορισμός μεγάλου μέρους των ζωτικών παροχών σε χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, προπονητές και άλλους εργαζόμενους κτλ, που η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και είναι χωρίς εισόδημα για μήνες.

Με τα παραπάνω δεδομένα, Σωματεία, αθλητές, γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης της αγωνιστικής δραστηριότητας (μισθώματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενοίκια, φυσιοθεραπευτές, οδοιπορικά, λογαριασμοί κ.ά..), χωρίς μέτρα ενίσχυσης- στήριξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχετικά με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΓΓΑ δεν έχει αποφασιστεί ούτε η κατάργηση των χαρατσιών και η πλήρης απαλλαγή των Σωματείων από οφειλές. Συνάμα, τη στιγμή που οι υπάρχουσες οδηγίες της ΓΓΑ για όσους μετέχουν, από οποιοδήποτε πόστο (αθλητές, προπονητές, προσωπικό, κ.α), σε μια αθλητική διοργάνωση απαιτούν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test (αρνητικό αποτέλεσμα), καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τα διαγνωστικά τεστ, που το κόστος τους είναι δυσβάσταχτο.

Η πραγματικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα χνάρια των προκατόχων της και στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρών ομάδων και το χτύπημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς όφελος του Αθλητισμού-εμπόρευμα, καταργώντας το δικαίωμα στην άθληση για όλους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

Για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού, με κρατική ευθύνη, χωρίς επιβάρυνση των σωματείων, των αθλητών και των γονιών, για έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση των Σωματείων και των Ομοσπονδιών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες λειτουργίας τους και για να απαλλάξει τα Σωματεία από μισθώματα – χαράτσια και οφειλές για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη ΓΓΑ ;

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης