Σύλλογοι Αλιέων από το Λασίθι στον υπουργό για το λαγοκέφαλο

8:06 π.μ. - Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016
08:10 π.μ. - Τρί, 18/06/2016
Image: Σύλλογοι Αλιέων από το Λασίθι στον υπουργό για το λαγοκέφαλο

Οι πρόεδροι των Συλλόγων Ιεράπετρας, Σητείας και Αγίου Νικολάου

Τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτονται σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί οι τρεις πρόεδροι των Συλλόγων Αλιέων Ιεράπετρας, Σητείας και Αγίου Νικολάου, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγίας Πετράκη και της Ιχθυολόγου της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Ελένης Ψόχιου, προκειμένου να συζητήσουν τις προσδοκώμενες λύσεις στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης του λαγοκέφαλου στην περιοχή.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις μετά από κανονισμένη συνάντηση του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Θραψανιώτη, των αντιπροσώπων των αλιέων με τον κ. Μάρκο Μπόλαρη στις 12 του μήνα, όταν εκείνος ανέβαλε τη συνάντηση αυτή.
 
Οι αλιείς έχουν συντάξει και έχουν υπογράψει ένα υπόμνημα, με τη βοήθεια της ιχθυολόγου του Τμήματος Αλιείας Λασιθίου κ. Ελένης Ψόχιου, το οποίο θα επιδώσουν στον υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου και στον υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.  
 
Ακολουθεί το υπόμνημα:
 
«Παρακαλούμε για μία από κοινού εντατική προσπάθεια ανεύρεσης πόρων, προκειμένου να μελετηθεί και στο βαθμό που είναι εφικτό -αν είναι- να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο.
 
Σε παλαιότερη αλληλογραφία μας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απάντηση σε σχετικό ερώτημα μας ήταν «…όταν υπάρξει οικονομική δυνατότητα το Υπουργείο θα εξετάσει τη σκοπιμότητα εκπόνησης σχετικού ερευνητικού προγράμματος».
 
Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει συγχρηματοδοτήσει και συμμετέχει στο πρόγραμμα "FAO-EastMed. The puffer fish Lagocephalus sceleratus (Gmelin 1789) in the Eastern Mediterranean" όπου αναγνωρίζεται το πρόβλημα από την εισβολή του λαγοκέφαλου στη χώρα μας και προτείνονται, μεταξύ άλλων, μια σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων», αναφέρουν στο υπόμνημα τους οι τρείς Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων του Νομού Λασιθίου.
 
«Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν προταθεί, - η μελέτη της βιολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών του εν λόγω είδους στις ελληνικές θάλασσες όπου έχει εισβάλει.
 
Η εκτίμηση των συγκεντρώσεων τετραδοτοξίνης (ΤΤΧ) στους ιστούς των ψαριών σε σχέση με το φύλο, το μέγεθος και την εποχή.
 
Ο σχεδιασμός ισχυρότερων αλιευτικών εργαλείων.
 
Η ανάπτυξη νέων αλιευτικών μεθόδων σε αλιευτικές περιοχές και χρονικές περιόδους, όπου θα προκύπτει μεγιστοποίηση της αλιείας εμπορικών ειδών και ελαχιστοποίηση της αλιείας λαγοκέφαλου.
 
Επίσης, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει επισημάνει ως κυριότερο το πρόβλημα του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) και προτείνει την αναζήτηση τρόπων και κοινών δράσεων αντιμετώπισης του», προσθέτουν οι Λασιθιώτες αλιείς.
 
Επιπλέον, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου, έχει ήδη την εμπειρία δύο σχετικών έργων με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και τα οποία περιλάμβαναν την καταβολή ενός ποσού στους αλιείς, που συμμετείχαν και αλίευαν το συγκεκριμένο είδος, είτε ανά κιλό, είτε ανά άτομο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση του ιχθυαποθέματος λαγοκέφαλου.
 
Τα αρμόδια Τμήματα Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης, προσπαθούν σε μια ανάλογη κατεύθυνση με μια σειρά συναντήσεων και συνεργασιών, με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για την υποβολή προτάσεων και την ανεύρεση πόρων.
 
Το 50% της κάθε ψαριάς είναι λαγοκέφαλοι
 
«Μόνο από την υποβολή της Μηνιαίας Δήλωσης Παραγωγής για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη ολικού μήκους κάτω των 10 μέτρων, όπου μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Αλιείας Λασιθίου καταγράφουμε και τις αλιευόμενες ποσότητες λαγοκέφαλου, προκύπτει ότι το ψάρι αυτό φτάνει να αποτελεί έως και το 50% των μηνιαίων αλιευμάτων μας», τονίζουν με εμφατικό τρόπο οι τρείς Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων.
 
Δυστυχώς για τους επαγγελματίες αλιείς τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης συνέπεσαν με τα χρόνια εδραίωσης της παρουσίας του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης.
 
«Γνωρίζουμε ότι πλέον είναι δύσκολο - αν όχι αδύνατον - να ελεγχθεί ο πληθυσμός ενός είδους που έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ενδιαιτήματα των θαλασσών μας, αλλά οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση ή την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί.
 
Τονίζουμε ότι, πλέον ο λαγοκέφαλος αποτελεί το νούμερο ένα καθημερινό πρόβλημα για την επιβίωση μας, καθώς οι ζημιές που προκαλεί στα δίχτυα μας είναι μη διορθώσιμες, τα αλιεύματα μας αποτελούν την ευκαιριακή πηγή τροφής του, η αλιευτική μας προσπάθεια επιμηκύνεται σε χρόνο και επομένως σε κόστος και κατανάλωση καυσίμων, ενώ τα εμπορικά είδη των θαλασσών μας απειλούνται με εξαφάνιση.
 
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος μόνο των καθημερινών μας δυσχερειών και είναι δύσκολο να καταγράψουμε τόσο την ένταση τους, όσο και την έκταση τους. Γνωρίζουμε δε ότι η μεγάλη ένταση του φαινομένου περιορίζεται, δυστυχώς, στις θάλασσες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση του προβλήματος από την κεντρική Διοίκηση.
 
Σας παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας, για την ανεύρεση σχετικών κονδυλίων - ήδη ξεκινά η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020- ώστε να γίνει επιτέλους μια πρώτη επιστημονική καταγραφή του προβλήματος και να ληφθούν το δυνατόν υλοποιήσιμα μέτρα προστασίας της αλιείας και των τοπικών εμπορικών ειδών. Ήδη έχει χαθεί για τους επαγγελματίες αλιείς πολύτιμος χρόνος.
 
Ως ίσως οι μόνοι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αφού ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας από τη θάλασσα, παρακαλούμε για μια λύση και παραμένουμε στη διάθεση όλων προκειμένου να βοηθήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα», καταλήγουν στο υπόμνημα που υπογράφουν, οι πρόεδροι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων «Ποσειδών» Ιεράπετρας Λάμπης Τζαράκης, «Άγιος Νικόλαος» Σητείας Δημήτρης Τσιριγώτης, και «Ολούς» Αγίου Νικολάου Νίκος Σφυράκης.
 
Δεν τρώγεται
 
«Δεν βάζουμε θέμα εμπορικής εκμετάλλευσης του lagocephalus sceleratus, γιατί απλά το συγκεκριμένο είδος που έχει εισβάλει στις θάλασσες μας δεν είναι βρώσιμο. Δεν έχει καμία σχέση με το βρώσιμο είδος του λαγοκέφαλου που καταναλώνεται στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Η οικογένεια των λαγοκέφαλων έχει πολλά είδη. Κάποια από αυτά είναι βρώσιμα, όχι όμως αυτό που πιάνουν στα αλιευτικά εργαλεία τους οι ψαράδες μας.
 
Με τις προτάσεις που κάνουμε δεν πιστεύουμε ότι θα εξαφανίσουμε αυτό το είδος από τις θάλασσες μας. Οι αλιείς έχουν δικαίωμα να διεκδικούν να επιδοτηθούν για να ψαρεύουν αυτό το είδος προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός του και για να καλύψουν κάποια από τα έξοδα τους.
 
Έχουμε εκθέσει τους ψαράδες μας και έχουμε εκτεθεί και εμείς σε κινδύνους, λόγω της άγνοιας που φαίνεται ότι έχει η πολιτεία μας, γιατί δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή μελέτη που θα απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν τους αλιείς», μας είπε η ιχθυολόγος του Τμήματος Αλιείας Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου, η οποία θα θέσει με επιμονή μαζί με συναδέλφους της από τις ΔΑΟΚ Κρήτης το θέμα, στο επικείμενο Συνέδριο Αλιείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6-9 Οκτωβρίου στην Καβάλα.
 
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης
neakriti.gr