Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία – Ο χρόνος τελειώνει

3:25 μ.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
03:03 μ.μ. - Παρ, 22/25/2019
Image: Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία – Ο χρόνος τελειώνει

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
 
Η κυβέρνηση αφού έχει ήδη απειλήσει με μονομερή κατάθεση του διάδοχου του νόμου Κατσέλη, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα τόσο για τον χρόνο κατάθεσής του όσο και για το περιεχόμενο των τελικών διατάξεων.
 
Έτσι, την Παρασκευή – εκτός απρόοπτου – «κληρώνει» η κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
 
Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί στη Βουλή ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη που θα κατατεθεί υπό μορφήν τροπολογίας.
 
Πάντως τρία είναι τα μεγάλα αγκάθια που ακόμη τις δύο πλευρές. Οι θεσμοί εξακολουθούν να διαφωνούν με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει την περίμετρο προστασίας σε μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών.
 
Επίσης, η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών προέβλεπε να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.
 
Όμως οι θεσμοί ζητούν το όριο οφειλής να χαμηλώσει δραστικά και συγκεκριμένα στα 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στα 180.000 ευρώ και έως 230.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδία.
 
Αναφορικά με τις καταθέσεις του οφειλέτη ζητείται να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ αν και η κυβέρνηση είχε προτείνει τα 50.000 ευρώ.
 
Μειώσεις ζητούν οι θεσμοί και σε ότι αφορά την αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη αλλά και των εισοδηματικών ορίων των δανειοληπτών.
 
in.gr