Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ

10:41 π.μ. - Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018
10:04 π.μ. - Τετ, 04/41/2018
Image: Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ

Αναβολή της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών για Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο

Η αναβολή της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών για Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο, ώστε η ενεργοποίησή τους να συνδυαστεί με την ψήφιση από τη Βουλή των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται πως η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των νέων αξιών μπορεί να εγκριθεί από τους δανειστές, καθώς το “προαπαιτούμενο” δεν αφορά πλέον αυτή καθαυτή την εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές, αλλά με την “επικαιροποίηση” των τιμών βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.
 
Όσον αφορά στις μεταβιβάσεις αυτές, θα υπολογίζονται με βάση τις νέες αξίες από την ημέρα της ενεργοποίησής τους και όχι νωρίτερα.
 
«Κανένα σενάριο και καμιά πληροφορία δεν μπορώ να επιβεβαιώσω», λέει ωστόσο στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.
 
Πάντως, αξίζει αναφέρουμε ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει ήδη παραδεχτεί δημόσια ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών φέρνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας (περίπου 6.000 τιμές ζώνης σε σύνολο 10.000). Και βέβαια είναι ορατός ο κίνδυνος, τον Αύγουστο, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως «ο μήνας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια», να έχουμε την ίδια ώρα την αποστολή εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων με φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ!
 
 
 
«Ας μη βγάζουμε υποθετικά συμπεράσματα»
 
«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την εγκύκλιο για τον ΕΝΦΙΑ. Άρα βρισκόμαστε εν αναμονή. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ΕΝΦΙΑ 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η εισπραξιμότητα για το 2018 είναι στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα ποσά ίσχυαν και πέρυσι, όπως και πρόπερσι και όλα τα τελευταία χρόνια. Τώρα, αν αυτό αλλάξει και υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές σε σχέση με πέρυσι, θα πρέπει να περιμένουμε το υπουργείο. Αν υπάρξουν αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναμένουμε τη σχετική εγκύκλιο», λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Παύλος Μπαριτάκης, και ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε σήμερα να ξέρουμε ούτε πότε θα ξεκινήσει ο ΕΝΦΙΑ, ούτε πώς θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές, ούτε αν αλλάξουν οι συντελεστές. Είμαστε εν αναμονή»...
 
Στο σημείο αυτό, ο Παύλος Μπαριτάκης τονίζει ότι «οι πληροφορίες στα φορολογικά μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Εμείς, όταν έχουμε χειροπιαστή την εγκύκλιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε. Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, άρα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα»...
 
Και για την πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι «αυτό θα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα βγάλει τις τιμές το υπουργείο. Ήδη είμαστε στον Απρίλιο. Δεν το ξέρουμε λοιπόν αυτό. Αν δεν βγει η υπουργική απόφαση, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν. Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών δεν έχουν βγει ακόμα»...
 
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας ως φορολογούμενοι, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Υπάρχουν μόνο οι φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά τις 20 Απριλίου. Και έτσι δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υπάρχουν νέες υποχρεώσεις των φορολογουμένων για το 2018, διότι προηγείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. «Άρα η πρώτη υποχρέωση που θα έχουμε θα είναι τέλος Ιουνίου του 2018, όπως λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο κ. Μπαριτάκης.
 
Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του neakriti.gr, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών ξεκαθαρίζει ότι αυτοί δε σταματούν να γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά μόνο σε ακίνητη περιουσία για χρέη προς τις τράπεζες. «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παραδείγματα πλειστηριασμών από το Δημόσιο για χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς», ξεκαθαρίζει ο κ. Μπαριτάκης.