Στην Κύπρο το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus

12:49 π.μ. - Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
12:02 π.μ. - Πέμ, 22/49/2018
Image: Στην Κύπρο το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus

Για το πρόγραμμα «Life & Job Skills for Successful Europeans»

Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ως συντονιστής στο πρόγραμμα Erasmus+ στη Δράση ΚΑ2/ «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο «Life & Job Skills for Successful Europeans»(LJSSE) μαζί με 5 χώρες Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία (Τενερίφη-Κανάρια Νησιά), Πορτογαλία και Αυστρία θα πραγματοποιήσουν τη δεύτερη διεθνική τους συνάντηση στη Κύπρο.
Ο κύριος στόχος του σχεδίου «Δεξιότητες ζωής και εργασίας για επιτυχημένους Ευρωπαίους» είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας γνώσης η οποία θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ανάπτυξης και βελτίωσης των δεξιοτήτων και των βασικών προσωπικών ικανοτήτων των μαθητών μας όπως: Ευαισθητοποίηση, ευελιξία - προσαρμοστικότητα, αποτελεσματικότητα, τάξη προσανατολισμού των αποτελεσμάτων - επιμέλεια / προσοχή στη λεπτομέρεια, συνεταιρισμός δημιουργικότητας / καινοτομίας , προθυμία - διάθεση, αποφασιστικότητα συνεκτικότητα - συνείδηση, υπευθυνότητα - επαγγελματισμός θετικό πνεύμα, αισιοδοξία - ενθουσιασμός, διαπροσωπική ευαισθησία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών.
 
Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος κάθε επαγγελματικού πεδίου και το σχολείο, πέρα από τα μαθήματα που προσφέρει στο συγκεκριμένο τομέα, θέλει να συμβαδίζει τόσο με τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και με την εφαρμογή τους στην αγορά εργασίας. Η σύνδεση ευρωπαϊκών σχολείων στη βάση αυτού του προγράμματος, με το 1Ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ως συντονιστή, προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές και δυνατότητες ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και πρακτικών, συνεργασίας και εφαρμογών, απαραίτητων για τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών.
 
Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, η επιτυχημένη κοινωνική ενσωμάτωση και οι δεξιότητες ζωής θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τη ζωή του σχολείου σε πραγματικές καταστάσεις ζωής. Το πρόγραμμα Erasmus+(LJSSE) προσφέρει ευκαιρίες για πολύπλευρες εμπειρίες μεταβιβάζοντας στους μαθητές συναισθήματα αυτοεκτίμησης, αυτοεπιβεβαίωσης, εξωτερίκευσης συναισθημάτων και δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν μέσω της ενεργούς συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης, με τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος το οποίο δημιουργεί κίνητρα για ανακάλυψη, πειραματισμό, συνεργασία, επικοινωνία, αλληλεπίδραση.
 
Ταυτόχρονα, οι καθηγητές έχουμε το καθήκον να προσεγγίσουμε τη σχολική εκπαίδευση σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογικά βασισμένη αγορά, έτσι ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν  συνείδηση της τεχνογνωσίας και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την εξεύρεση απασχόλησης σε τομείς που ενδέχεται να έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
 
Το σχέδιο στοχεύει  στην απόκτηση  απαραίτητων δεξιοτήτων όπου θα εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους το συντομότερο δυνατό μετά την αποφοίτησή τους. Δεξιότητες ζωής που είναι απαραίτητες για να υπερέχουν στα πανεπιστήμια και όπου θα τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να αποφύγουν την μακρόχρονη εξαίρεσή τους από την αγορά εργασίας. Είναι επίσης απαραίτητο να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες αλλαγές και να γίνουν ευτυχισμένοι εργαζόμενοι καθ 'όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους.
 
Οι δραστηριότητες που αποτελούν τον πυρήνα αυτού του έργου κινούνται μέσα στα πλαίσια ενός "πολιτισμικού εμπλουτισμού" θα λέγαμε, ο οποίος προκύπτει μέσα από την ελεύθερη και ισότιμη συνάντηση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών διαφορετικής εθνοπολιτισμικής προέλευσης. Στην ανάπτυξη ανοικτών και καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς και στην ανταλλαγή νέων αποτελεσματικών παιδαγωγικών μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση των ΤΠΕ ως ουσιαστικού οχήματος προς υλοποίηση.
 
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ενεργητική μάθηση με επίκεντρο τον μαθητή και με βάση το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα διδακτικά υλικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποσχέσεις στις δεξιότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών. 
Στο τέλος της εβδομάδας θα ταξιδέψουν στην πόλη Φρέναρος (Κοκκινοχώρια) της Κύπρου προκειμένου να συντονίσουν το πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί Ξυλούρη Ελένη και Αρβανιτίδης Γεώργιος συνοδεύοντας και μαθητές.
                                                                                                                                                            
Η Παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ 1ου Λυκείου Ιεράπετρας