Στην Αυστρία με erasmus+ το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

1:51 μ.μ. - Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019
01:03 μ.μ. - Πέμ, 28/51/2019
Image: Στην Αυστρία με erasmus+ το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία από 24/2/19 – 01/3/19 η 5η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

Πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία από 24/2/19 – 01/3/19  η 5η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο  “Life & Job Skills for Successful Europeans” το οποίο συντονίζει  το σχολείο μας το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας. Πρόκειται για μια διετή σχολική σύμπραξη  που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ με πόρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και σαν στόχο της έχει τη συνεργασία των σχολείων-εταίρων με σκοπό την  ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης.
Το σχολείο μας σε συνεργασία με τα άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία από Αυστρία, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία(Κανάρια Νησιά) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δραστηριοποιείται στη διαμόρφωση απόψεων και  δημιουργίας δεξιοτήτων που προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας. Επίσης η ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, η επιτυχημένη κοινωνική ένταξη και οι δεξιότητες ζωής ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τη ζωή του σχολείου σε πραγματικές καταστάσεις ζωής.  Προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν  να αναπτύξουν την προσωπικότητά του με ισχυρή αντίληψη, συναισθηματική σταθερότητα, κρίσιμη και διαλεκτική δεξιότητα. Καθώς επίσης θετική στάση στη συνεργασία  και υπευθυνότητα με δημοκρατικές,  κοινωνικές και ανθρωπιστικές αρχές, χωρίς θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις. Οι μαθητές μας θα πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους το συντομότερο δυνατό μετά την αποφοίτησή τους.  Δεξιότητες που  να τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, να αποφύγουν την εξαίρεσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες αλλαγές και να γίνουν ευτυχισμένοι εργαζόμενοι καθ 'όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους.
Η άφιξη έγινε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου μας ξενάγησαν στο κέντρο της πόλης οι γονείς και οι καθηγητές που ήρθαν να μας παραλάβουν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Bregenz την πρωτεύουσα της επαρχίας Vorarlberg, την λίμνη Κωνστάντζα, το Vorarlberg Museum, το  Lochau και τέλος την όμορφη γερμανική πόλη Lindau. Την Δευτέρα έγινε καλωσόρισμα στο σχολείο με την χορωδία, παραδοσιακούς χορούς και φαγητά, έπειτα οι παρουσιάσεις των  εργασιών από όλες τις χώρες. Ακολούθησε η συνάντηση με την δήμαρχο της πόλης και ανταλλαγή απόψεων και δώρων. Στη συνέχεια η επίσκεψη στην εταιρία Russmedia που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γίνουν δημοσιογράφοι, να πραγματοποιήσουν ραδιοφωνική εκπομπή και να περιηγηθούν στα εργαστήρια. Την Τρίτη έζησαν μοναδικές στιγμές στο Lech, ένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα για σκι,  κατέβηκαν τις χιονισμένες βουνοκορφές με sleight ή με τα τελεφερίκ. Έμαθαν για τις δεξιότητες που απαιτούνται στα επαγγέλματα των χιονοδρομικών κέντρων. Επίσης ξεναγήθηκαν στις κορφές των Άλπεων σε φάρμα με αγελάδες από τον ιδιοκτήτη, όπου είδαν όλα τα στάδια παραγωγής του γάλακτος. Την Τετάρτη έγινε επίσκεψη στο Doppelmayr Wolfurt, το  μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που φτιάχνει τελεφερίκ και ξεναγήθηκαν στον χώρο.  Στην συνέχεια αφού φόρεσαν τις κατάλληλες στολές έκαναν σκι  στο Mellau,  ένα άλλο θέρετρο συναντώντας τουριστικούς παράγοντες. Την Πέμπτη και Παρασκευή πέρασαν χρόνο στο σχολείο παρακολούθησαν μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας παραδοσιακούς χορού, απόλαυσαν μπαλέτο και άκουσαν αυστριακές μελωδίες. Η εβδομάδα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου όλοι τους δημιούργησαν φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα. Στην συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Φανουράκης Γιάννης, Αρβανιτίδης Γεώργιος και Ξυλούρη Ελένη που είναι η γενική συντονίστρια του έργου.
Παρακάτω είναι χρήσιμοι σύνδεσμοι όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δραστηριότητες του προγράμματος μας.
Website: http://erasmusplus.gym-kokkinochoria-amm.schools.ac.cy
Facebook: Erasmus: Life And Job Skills For SE
Etwinning : https://twinspace.etwinning.net/51758/home
Blogger : http://ljsse.blogspot.com
Email : lifeandjobskills@gmail.com
Youtube: ERASMUS LJSSE
Slideshare: https://www.slideshare.net/lifeandjobskills/presentations