Στη φυλακή οι 10 από τους 12 κατηγορούμενους στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη

1:30 μ.μ. - Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019
01:02 μ.μ. - Παρ, 15/30/2019
Image: Στη φυλακή οι 10 από τους 12 κατηγορούμενους στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη

Ποιοι κέρδισαν την αναστολή

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τους 12 κατηγορούμενους έχει ως εξής:
 
1ος 44χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας με τα σκραπ (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της  αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
2ος ο 41χρονος τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο αποκαλούμενος «Σκοπιανός» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
3ος ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (προσωρινά κρατούμενος): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης, της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
4ος  ο 23χρονος Σφακιανός, ο «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων (προσωρινά κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
5ος ο 47χρονος αγρότης από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «παππούς» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
6ος ο 61χρονος μεσίτης (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
7ος ο 46χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «Ευγένιος» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης και για κατοχή-οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι ένας εκ των δυο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης από όσους κάθισαν στο εδώλιο. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
8ος ο 40χρονος που φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη (προσωρινά κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών. Επιστρέφει στη φυλακή.
 
9ος ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρός του φερόμενου ηγετικού στελέχους (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών. Είναι ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων, για τον οποίο η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης 1η και 16η κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
 
10ς ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης, κατοχή-οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Καταδικάστηκε σε συνολική  ποινή κάθειρξης 26 ετών και 4 μηνών. Οδηγείται στη φυλακή.
 
11ος ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, αδερφός του φερόμενου ηγετικού στελέχους (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών και είναι ο έτερος κατηγορούμενος που πήρε ανασταλτικό στην έφεση υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.
 
12ος ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (ξάδερφος του τρίτου κατηγορούμενου – μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και θα οδηγηθεί στη φυλακή.
 
 patris.gr