Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ο Αργύρης Πανταζής.

9:43 π.μ. - Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Δευ, 24/43/2024
Image: Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ο Αργύρης  Πανταζής.

Στις 14 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.00 συνεδρίασε η επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Αθήνα.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής με νέα σύνθεση για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο υπό την Προεδρία του κου. Τζιαχρήστα Δημ. μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δομοκού.

Αφού έγινε η γνωριμία των μελών, ο πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη για την λειτουργία της επιτροπής ,έκανε διάφορες ανακοινώσεις για τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας της επιτροπής, έγιναν τοποθετήσεις από τα μέλη κυριάρχησε το θέμα Επιστροφή του Τέλους Βοσκής στους Δήμους , ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η πλήρης αποτυχία των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης που εκδόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.

Ο πρόεδρος για το θέμα αυτό ενημέρωσε τα μέλη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ενώ έχει περάσει μια δεκαετία που ψηφίστηκε ο νόμος 4351/2015 για τα βοσκοτόπια και την έκδοση προσωρινών και οριστικών διαχειριστικών σχεδίων αλλά και την μεταφορά του τέλους βόσκησης στις Περιφέρειες, προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι 31/12/2019 και με βάση αυτά θα καταβάλλονταν οι κοινοτικές ενισχύσεις στην τότε τρέχουσα αλλά και την προσεχή ΚΑΠ -2023 -2027, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με αποτέλεσμα να βρίσκεται προ των πυλών πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ. Επειδή οι Δήμοι και όχι οι Περιφέρειες είναι αρμόδιοι για την κατασκευή, ΄συντηρήσεις δρόμων και άλλες παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τα ποιμνιοστάσια, το τέλος να το εισπράττουν οι δήμοι το οποίο ανέρχεται στα 5 εκ.ευρώ.

Η Επιτροπή ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 1ον Την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων στους Δήμους , όπως ίσχυε μέχρι την ψήφιση του ν 4351/2015, τροποποιώντας ανάλογα το σχετικό άρθρο 7 παρ.2 . και 2ον Να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για την άμεση ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή του προστίμου των 450 εκ. ευρώ, τα οποία φυσικά στο τέλος θα τα πληρώσει το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Ο κος Πανταζής Αργύρης στην τοποθέτηση του , αφού ευχήθηκε μια παραγωγική και αποτελεσματική θητεία χαρακτήρισε δίκαιο το ζήτημα της επιστροφής του τέλους βοσκής στους δήμους γιατί ήταν άδικη η μεταφορά του στις περιφέρειες, στην συνέχεια επανάφερε το θέμα της έλλειψης εργατών γης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι  πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, να γίνει άμεσα συνάντηση με την νέα ηγεσία του Υπουργείου ώστε να τεθούν τα πολλά και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας ώστε αφού ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία στην συνέχεια να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ  

                                                                                              Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας 

                                                                                                 ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ