Στην Πολωνία το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας για πρόγραμμα Erasmus

7:08 π.μ. - Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024
07:10 π.μ. - Δευ, 07/08/2024
Image: Στην Πολωνία το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας για πρόγραμμα Erasmus

Οι Πολωνοί εταίροι μας, μας υποδέχτηκαν θερμά και εγκάρδια.

Στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση για το σχέδιο Erasmus+ KA220 με τίτλο « Let's play it again - traditional games and activities as a way to integrate and activate young people» 15-20/04/ 2024 με συμμετέχοντες από Κύπρο, Μάλτα, Ελλάδα, Λιθουανία και Βόρεια Μακεδονία. Οι Πολωνοί εταίροι μας, μας υποδέχτηκαν θερμά και εγκάρδια. Παρουσιάστηκαν οι στόχοι του έργου και έλαβαν χώρα παραδοσιακά πολωνικά παιχνίδια όπου παρουσιάστηκαν από τους Πολωνούς μαθητές και μαθήτριες.

hxonews

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν κλασικά Πολωνικά παιχνίδια και παιχνίδια που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Τα παραδοσιακά παιχνίδια της παλιάς γενιάς έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων, προωθώντας τη διαγενεακή σύσφιξη. Αυτά τα παιχνίδια, που συχνά παίζονταν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, φέρνουν κοντά τις διαφορετικές γενιές, προσφέροντας μια ευκαιρία για κοινή διασκέδαση και μάθηση.

hxonews

Μέσα από την επαναφορά αυτών των παιχνιδιών, οι νεότεροι ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν οι πρόγονοί τους, ενώ οι μεγαλύτεροι αναβιώνουν τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. Η αλληλεπίδραση αυτή προάγει τη μετάδοση αξιών, παραδόσεων και ιστοριών, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό και ενισχύοντας την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στις γενιές.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Biebrza και το Πανεπιστήμιο του Białystok, εξερευνώντας τη φύση και το διάστημα, ενώ η επόμενη μέρα επισκέφτηκαν Δημοτικά Σχολεία όπου έπαιξαν με τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες και έμαθαν τον παραδοσιακό πολωνικό χορό "Polonaise".

hxonews

Το φεστιβάλ που ακολούθησε, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαγενεακής σύνδεσης, καθώς οι συμμετέχοντες έμαθαν από τις εμπειρίες των παλαιότερων και μοιράστηκαν τη χαρά του παιχνιδιού με νέους και μεγαλύτερους, προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των γενεών», Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε

με μια κρουαζιέρα στο ποταμό Rospudy και επισκέψεις σε σχολικές εγκαταστάσεις.  Η συνάντηση έκλεισε με την τελετή απονομής πιστοποιητικών, όπου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα, ενισχύοντας τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς και τη διαπολιτισμική συνεργασία.

hxonews

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην επιτυχία της συνάντησης και ανυπομονούμε για τις επόμενες δράσεις του προγράμματος.

https://www.youtube.com/watch?v=dS7vrkueqP0&t=13s

https://sites.google.com/view/erasmusk220-lets-play-it-again

Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ 1 ου ΓΕΛ Ιεράπετρας