Στην επιμνημόσυνη δέηση για τα 53 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Κούπερ ο δήμαρχος Ιεράπετρας

10:00 π.μ. - Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024
10:09 π.μ. - Τρί, 10/00/2024
Image: Στην επιμνημόσυνη δέηση για τα 53 χρόνια από το θάνατο του  Παύλου Κούπερ ο δήμαρχος Ιεράπετρας

Αναλυτικά το δελτίο τύπου :

Στην επιμνημόσυνη δέηση για τα 53 χρόνια από το θάνατο του  Παύλου Κούπερ, του Ολλανδού γεωπόνου που έφερε την τεχνογνωσία των θερμοκηπίων στην Κρήτη,  παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης, συνοδευόμενος από τους  αντιδημάρχους Νεκτάριο Παπαδάκη και Γεώργιο Κουγιουμουτζάκη, τον γεωπόνο - δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καμινογιαννάκη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας Γιάννη Σκύβαλο και το μέλος Ιάκωβο Μανδουραράκη.  Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ανατολής «o Ξερόκαμπος»  μπροστά στην προτομή  του Παύλου Κούπερ που φιλοτέχνησε ο Φρίξος Θεοδοσάκης. 

Ο Δήμαρχος  σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι γνώσεις του Παύλου Κούπερ στις γεωργικές καλλιέργειες σημάδεψαν τη ζωή των αγροτών της Ιεράπετρας  και επηρέασαν την αγροτική ανάπτυξη και οικονομία του τόπου.  Ήταν άνθρωπος με όραμα, που αφιέρωσε  τη ζωή του στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας εξελίσσοντας την καλλιέργεια σε θερμοκηπιακές κατασκευές. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Κούπερ με ντόπιους παραγωγούς και στάθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με την οικογένεια του αείμνηστου Αποστόλη  Διακάκη.  

Συνεχάρη  τέλος το Σύλλογο της Νέας Ανατολής για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης την οποία τίμησαν ο αδερφός  και  μέλη  της οικογένειας  του Παύλου Κούπερ.

Δυο λόγια για τον Παύλο Κούπερ

Γεννήθηκε στο Ελστ του Χέλντερλαντ. Αρχικά πειραματίστηκε με κηπευτικά στη Σύρο, όπου έφτασε το 1963 έπειτα από παρέμβαση της καθολικής εκκλησίας. Στη συνέχεια, ήρθε στην Ιεράπετρα, όπου και εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του με την οποία απέκτησε 2 κόρες. Ο Κούπερ σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 32 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα με μοτοσυκλέτα.

Ο Δήμος  Ιεράπετρας έδωσε το όνομα του Κούπερ σε κεντρικό δρόμο της πόλης.