Στη βουλή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

10:38 π.μ. - Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Παρ, 26/38/2022
Image: Στη βουλή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών

Στην ολομέλεια προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσει του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί η συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις καταθέσεις του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄ επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε ότι «έχει πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες» και «κανείς δεν εξαιρείται...».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για δήλωση - ομολογία του Θ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά ο Θ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Υπενθυμίζεται πως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών την Τρίτη, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων. Ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάληψη της πρωθυπουργίας έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και διόρισε τον Π. Κοντολέων στην διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών, αλλάζοντας μάλιστα το νόμο καθώς ο κ. Κοντολέων δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις προσόντων για την ηγεσία της ΕΥΠ. Ο Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δ. Δημητριάδης, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη.

Στο κλίμα αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.

tvxs.gr

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!tab=embednshare