Στη Βουλή η απένταξη των Συμπληρωματικών Έργων του Φράγματος Μπραμιανών από το Ταμείο Ανάκαμψης

1:32 μ.μ. - Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023
01:11 μ.μ. - Τετ, 08/32/2023
Image: Στη Βουλή η απένταξη των Συμπληρωματικών Έργων του Φράγματος Μπραμιανών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλυτικά η απάντηση

Σήμερα, κλήθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, στο πλαίσιο συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αικατερίνη Σπυριδάκη, με θέμα: «Απένταξη των συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιάνου, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Η κ. Σπυριδάκη τόνισε την επιτακτική ανάγκη κατασκευής στοχευμένων αρδευτικών έργων στην περιοχή λόγω των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, όσο και το θέμα της πολιτικής προστασίας μέσω των αντιπλημμυρικών έργων λόγω  των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πέρυσι τη Σητεία και την προηγούμενη εβδομάδα  τα χωριά δυτικά της Ιεράπετρας.

Στην πρωτολογία της η Βουλευτής Λασιθίου, κ. Σπυριδάκη, αναφέρθηκε στο έργο ως «ένα έργο που το κυνηγάμε χρόνια» τονιζόντας την μακροχρόνια ημιτελή του κατάσταση που συμπληρώνει τα 40 έτη. Στη συνέχεια παρέθεσε τα χρονικά ορόσημα της πορείας του έργου μέχρι τη σημερινή απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  καλώντας τον Υφυπουργό να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Δεσμεύεστε ρητά ενώπιον των πολίτων της Ιεράπετρας που μας παρακολουθούν και του Κοινοβουλίου ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δικής σας κυβερνητικής θητείας;
  2. Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο έχετε σκοπό να χρηματοδοτήσετε το συγκεκριμένο έργο και με ποιο χρονοδιάγραμμα ανά φάση υλοποίησής του;

Σε απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ταχιάος, παραδέχθηκε πως το έργο όντως απεντάχθηκε από το Ταμείο με απόφαση του Υπουργείου για τον λόγο ότι σύμφωνα με στις δεσμεύσεις του Ταμείου υπάρχει η υποχρέωση στις 31 Δεκεμβρίου 2025 να έχει παραδοθεί το έργο, και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

«Είτε μας λέγατε ψέματα ως Κυβέρνηση προεκλογικά, είτε είστε ανεπαρκείς»

Δριμύτατη κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγή, κ. Αικατερίνη Σπυριδάκη, απαντώντας : «είτε γνωρίζατε κατά τον σχεδιασμό του έργου ότι δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί, το οποίο είναι τραγικό γιατί ορίζει ότι συνειδητά είπατε ψέματα στους πολίτες του Λασιθίου προεκλογικά, είτε δεύτερον, κατά το σχεδιασμό πιστεύατε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι επαρκές, αλλά κάποιες δικές σας χρονοτριβήσεις έβγαλαν το έργο εκτός: είτε μας λέγατε ψέματα ως Κυβέρνηση προεκλογικά, είτε είστε ανεπαρκείς».

«Το δικό σας επιτελικό κράτος λειτουργεί με 3 ασυνέπειες»

Υπό το φως των νέων εξελίξεων και της απένταξης του πολυπόθητου έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης η κ. Σπυριδάκη ανέφερε το εξής: «Το δικό σας επιτελικό κράτος λειτουργεί με 3 ασυνέπειες: δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ των Υπουργείων όταν αλλάζει η ηγεσία, δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συνεργαζόμενων Υπουργείων μιας και 2 Νοεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου με την οποία την καθιστά υπεύθυνη επιτήρησης έργου το οποίο συνεχίζει να χαρακτηρίζει ως ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και τρίτον δεν υπάρχει καμία διασύνδεση του Πρωθυπουργού με τα Υπουργεία του αφού εκτίθεται μεταξύ προεκλογικών του λόγων και μετεκλογικών σας πράξεων».

Σε απάντηση του ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Ταχιάος, παραδέχθηκε πως ακόμα και οι ίδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είναι ενήμερες για την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ευθύνες για την απένταξη έριξε σε καθυστερήσεις και εμπόδια που προέκυψαν στον διαγωνισμό, όπως ζητήματα υψηλών εκπτώσεων, και εμπλοκές υπηρεσιακών εξωγενών θεμάτων.

κ. Ταχιάος: «το έργο παίρνει τον δρόμο του, και όταν λέω παίρνει τον δρόμο του εννοώ ότι εγκαθίσταται εργολάβος»

Στο κλείσιμο της Συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, τόσο ο Υφυπουργός όσο και σε αναφορά του, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, δεσμεύτηκαν πως έχει αποφασιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου να ενταχθεί το έργο στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του οποίου δε θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καταλήγει το δελτίο τύπου της βουλευτή Λασιθίου.