Τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στη διαφωνία που έχει η Κομισιόν σε σχέση με το φορέα της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Παράλληλα σημείωσε ότι δε θα μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα παραταθεί η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα απομακρυνθούν καθώς θα παραμείνουν ως σύστημα εφεδρείας.
Για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί το έργο ως PCI και συνεπώς να κατασκευαστεί αξιοποιώντας τις κοινοτικές ενισχύσεις, ωστόσο το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ως μόνη υπαρκτή βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αναθέτει την κατασκευή στο SPV "Αριάδνη" του ΑΔΜΗΕ. "Βρισκόμαστε σε διάλογο με την Κομισιόν, ελπίζουμε να έχει θετικό τέλος σύντομα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Τα θέματα που τέθηκαν είναι στις τεχνικές συμβατότητες και αυτά τα συζητάμε, αλλά δεν υπάρχει άλλο σχήμα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Νομίζω ότι θα λυθεί και αυτό, είναι θέμα λίγων εβδομάδων, οπότε λίγη υπομονή και θα έχουμε θετικά μηνύματα και στο θέμα αυτό", σημείωσε.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης ότι εντός της επόμενης εβδομάδος θα ανατεθεί το έργο της μικρής διασύνδεσης Πελοπόννησος – Κρήτη το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022.
Για τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης που με βάση τις κοινοτικές αποφάσεις λήγει η προθεσμία παρέκκλισης που έχουν και συνεπώς πρέπει να κλείσουν στο τέλος του 2019, τόνισε ότι το τι θα γίνει (μεταξύ αυτών και αν θα κλείσουν ή όχι) θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης όπως προκύψουν από συνολικότερη μελέτη του ΑΔΜΗΕ. "Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα" είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι εάν προκύψει κενό μέχρι να κατασκευαστεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση αυτό θα καλυφθεί με βάση τις λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ. "Εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, οι μονάδες που "σβήνουν" δεν θα μετακινηθούν από το νησί, θα βρίσκονται σε εφεδρεία και εάν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών.
"Εάν δεν υπάρχει λύση άλλη και είναι αυτή, θα ζητήσουμε παράταση για αυτά τα ένα, δυο χρόνια, όσο χρειάζεται για να είναι ασφαλές το σύστημα. Αλλά γίνεται μια μελέτη συνολική, παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Δεν θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα".
candiadoc.gr