
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η Κρήτη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας μόνιμης μεταναστευτικής δομής, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κρήτης, Στέλιος Βοργιάς, μέσω του Ηχώ 99,8
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η Κρήτη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας μόνιμης μεταναστευτικής δομής, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κρήτης, Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8.
Ο κ. Βοργιάς υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Μετανάστευσης κ. Καιρίδη, κατά την οποία είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι και είχαν ζητηθεί οργανωμένα μέτρα. Ωστόσο, όπως είπε, «τίποτα από όσα συζητήθηκαν δεν υλοποιήθηκε».
Καμία μόνιμη δομή στην Κρήτη – Ξεκάθαρη η θέση της Περιφέρειας
Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων ότι δεν επιθυμούν την εγκατάσταση μόνιμης δομής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί.
«Η Κρήτη είναι ένας τουριστικός προορισμός. Δεν υπάρχει η υποδομή ούτε σε πόρους ούτε σε χώρους. Δεν λέμε όχι στους ανθρώπους. Λέμε όχι στην αποτυχία του κράτους να οργανώσει το αυτονόητο. Οι εικόνες με ανθρώπους να στοιβάζονται σε προβλήτες ή να διανυκτερεύουν σε εξωτερικούς χώρους δεν τιμούν κανέναν μας», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες για προετοιμασίες στο στρατόπεδο «Ζωγραφάκη», σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι θεωρούν δεδομένη τη δημιουργία δομής εκεί», γεγονός που, όπως είπε, «θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις».
Οικονομική ασφυξία στην αυτοδιοίκηση – Ούτε ένα ευρώ στήριξης
Ο κ. Βοργιάς έκανε λόγο για πλήρη εγκατάλειψη της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος, λέγοντας ότι ούτε η Περιφέρεια ούτε οι δήμοι έχουν λάβει χρηματοδότηση για τη διαχείριση της κρίσης.
«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Όλες οι δαπάνες —σίτιση, τουαλέτες, είδη ένδυσης— καλύπτονται από τους δήμους και τους εθελοντές. Και μιλάμε για ανθρώπους που πολλές φορές φτάνουν ξυπόλητοι, ακόμη και με μεταδοτικές ασθένειες, όπως ψώρα ή ηπατίτιδα. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πρώτα ως ανθρώπους και έπειτα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», είπε.
«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, είναι ευρωπαϊκό»
Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Κρήτης ούτε καν μόνο της Ελλάδας, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση.
«Δεν μπορεί να διαχειρίζεται η Κρήτη μόνη της αυτό που προκαλούν διεθνή γεωπολιτικά παιχνίδια. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση. Δεν γίνεται να υπομένει η Κρήτη τις συνέπειες της ευρωπαϊκής ατολμίας», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι η αυριανή συνάντηση του Περιφερειάρχη με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να είναι κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
* εξωτερική φωτογραφία αρχείου