Σπιναλόγκα: Τον Ιούνιο του 2020 η ψηφοφορία για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

9:39 π.μ. - Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
09:09 π.μ. - Δευ, 30/39/2019
Image: Σπιναλόγκα: Τον Ιούνιο του 2020 η ψηφοφορία για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Στην Κρήτη βρέθηκε εκπρόσωπος της Unesco για την απαιτούμενη αυτοψία

Θέμα χρόνου, είναι πλέον, να μπει στην τελική ευθεία το αίτημα ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, αίτημα που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στην περιοχή βρέθηκε εκπρόσωπος της Unesco, για την επί τόπου αυτοψία.
 
«Για μερικές ημέρες η εκπρόσωπος της UNESCO, αρχιτέκτονας και μέλος της ICOMOS Ιταλίας, Τeresa Colletta, βρέθηκε στην περιοχή για την αυτοψία σε ό,τι αφορά στοιχεία του φακέλου που καταθέσαμε, έκανε συναντήσεις και μας έκανε κάποιες προφορικές παρατηρήσεις» είπε ο κ. Ζερβός ο οποίος εξήγησε ότι έως τις αρχές Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι παρατηρήσεις αυτές και γραπτώς, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο συμπληρωματικός φάκελος, ενώ το αίτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Ιούνιο του 2020 στην Κίνα.
 
«Το ζήτημα πλέον είναι εθνικό και όχι τοπικό. Ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου, του Λασιθίου και της Κρήτης, καθώς την προώθηση του θέματος έχει πλέον το Υπουργείο, ενώ επιπλέον αυτοί που ψηφίζουν είναι πρέσβεις της UNESCO στις χώρες- μέλη της. Άλλωστε μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μια διαδικασία που αναδεικνύει την ίδια τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ζερβός.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για το φάκελο της Σπιναλόγκας, η εκπρόσωπος της UNESCO έκανε, προφορικά, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη όπως τόνισε ο κ. Ζερβός ήταν να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας και επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, ούτως ώστε να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση κόσμου τα μεσημέρια.
 
«Η κ. Colletta έβαλε κάποια ζητήματα τα οποία νομίζω ότι αντιμετωπίζονται εύκολα. Ζήτησε να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας μέχρι το κανάλι. Όλη δηλαδή τη Χερσόνησο της «Κολοκύθας» που εμείς είχαμε περιλάβει κατά το ήμισυ στην πρόταση μας. Επίσης, έκανε πρόταση να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, με στόχο να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση τα μεσημέρια. Είπε δηλαδή αν είναι εφικτό, να αυξηθεί το εισιτήριο τις μεσημβρινές ώρες και να μειωθεί τα πρωινά και τα απογεύματα, για να μην παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες κοσμοσυρροή, όπως γίνεται τώρα τις μεσημβρινές ώρες. Αυτό είναι ουσιαστικό, σωστό και θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και η μορφοποίηση ενός προγράμματος στα καΐκια. Ναι μεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο, προκειμένου να είναι ελέγξιμος ο αριθμός των επισκεπτών και να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή».
 
Τη Σπιναλόγκα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 350 χιλιάδες άτομα, ενώ πέρυσι έφτασαν τις 413 χιλιάδες. Φέτος, μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός είναι στις 400 χιλιάδες και όπως είπε ο κ. Ζερβός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένεται να φτάσει τα περυσινά επίπεδα.
 
Η αυτοψία της Εκπροσώπου της UNESCO περιελάμβανε και επαφές με παράγοντες από τον χώρο του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Διοίκησης, όπως επισήμανε ο κ. Ζερβός, καθώς όπως πρόσθεσε είναι σημαντικό να αποτυπώνεται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα της ένταξης του μνημείου.
 
«Φάνηκε ότι η τοπική κοινωνία θέλει την ένταξη και αυτό είναι βασικό στοιχείο για την UNESCO. Ακόμη και αν είναι τέλειος ένας φάκελος, αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, επειδή το μνημείο εν συνεχεία αξιολογείται κατά χρήση του- μετά την ένταξή του- από τους χρήστες. Το να είναι αποδεκτό από την κοινωνία είναι σαφές, ένα στοιχείο απόλυτα υποστηρικτικό και απαραίτητο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.
 
Η Teresa Colletta στη διάρκεια της παραμονής της, συναντήθηκε με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού. Συνάντηση πραγματοποίησε και με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το Νησί» Βικτώρια Χίσλοπ που όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, έχει βοηθήσει σημαντικά και στη διεκδίκηση της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων κληρονομιάς της UNESCO.
 
 
cretalive.gr