
Καταγγελίες στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8 από τον δημοσιογράφο Μανώλη Κουφάκη και την πρώην υπάλληλο Φωτεινή Καλαϊτζάκη
Σε δραματικούς τόνους περιέγραψαν την κατάσταση στο Γηροκομείο Ιεράπετρας ο δημοσιογράφος Μανώλης Κουφάκης και η πρώην διοικητική υπάλληλος της δομής, Φωτεινή Καλαϊτζάκη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» στον Ηχώ 99,8.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις τους, το ίδρυμα φιλοξενεί 45 ηλικιωμένους, ωστόσο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε διοικητικό συμβούλιο ούτε λειτουργική διαχείριση, ενώ απειλείται ακόμα και με διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
Καμία θεσμική λειτουργία — Παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ.
Ο κ. Κουφάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική», λέγοντας πως από τις 4 Απριλίου, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί καμία επίσημη απόφαση για πληρωμές, προσφυγές ή προμήθειες. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι πλήρως διαρρηγμένες και δεν υπάρχει συνεννόηση, ούτε δυνατότητα επανασύνδεσης για μία συνεδρίαση.
Η κ. Καλαϊτζάκη, πρώην διοικητική υπάλληλος της δομής, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε διαχειριστικό ρόλο κατ’ εντολή της πλειοψηφίας του συμβουλίου, τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί νόμιμα να υπογράψει για βασικές προμήθειες ή πληρωμές εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.
Προβλήματα με τρόφιμα και ρεύμα — Κίνδυνος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων
Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, δεν υπάρχουν αποθέματα ειδών υγιεινής, ενώ οι προμηθευτές απαιτούν πλέον άμεση εξόφληση λόγω χρεών. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, με σοβαρό κίνδυνο να μην υπάρχει νυχτερινή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, το γηροκομείο απειλείται με διακοπή ρεύματος, καθώς η οφειλή έχει ανατεθεί σε εισπρακτική εταιρεία, αν και προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί εντολή διακοπής από τη ΔΕΔΔΗΕ.
Έκτακτο πρόστιμο 60.000€ — Χάθηκε η προθεσμία προσφυγής
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ για παραβιάσεις λειτουργίας της δομής. Όπως καταγγέλθηκε, δεν υποβλήθηκε εμπρόθεσμα προσφυγή, διότι κανείς δεν ήξερε πού να την καταθέσει και δεν υπήρχε καν θεσμικά υπεύθυνος να το πράξει.
Δύο προτάσεις για άμεση λύση
Ο κ. Κουφάκης πρότεινε δύο πιθανούς δρόμους για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης:
- Άτυπη συνεδρίαση των εναπομεινάντων μελών του Δ.Σ., με πρωτοβουλία θεσμικού παράγοντα (π.χ. Δημάρχου), ώστε να:εγκριθούν άμεσες πληρωμές για ανάγκες διαβίωσης,οριστεί δικηγόρος για την προσφυγή κατά του προστίμου,προκηρυχθούν άμεσα εκλογές για νέο Δ.Σ.
- εγκριθούν άμεσες πληρωμές για ανάγκες διαβίωσης,
- οριστεί δικηγόρος για την προσφυγή κατά του προστίμου,
- προκηρυχθούν άμεσα εκλογές για νέο Δ.Σ.
- Δικαστική αίτηση για διορισμό προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι όμως που απαιτεί νομική προετοιμασία, έξοδα και τουλάχιστον επτά άτομα να αναλάβουν ρόλο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τη Δευτέρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εισαγγελικές παρεμβάσεις για παραμέληση ευπαθών ομάδων».
Ανθρώπινο και πολιτικό το ζήτημα
Η κ. Καλαϊτζάκη τόνισε ότι παρά τα σοβαρά διοικητικά προβλήματα, το προσωπικό του γηροκομείου έκανε όλα αυτά τα χρόνια άριστη δουλειά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ωστόσο, χωρίς θεσμική κάλυψη, καμία ενέργεια δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει.
Το θέμα δεν είναι μόνο λειτουργικό ή νομικό —είναι βαθιά ανθρώπινο και πολιτικό. Οι δύο ομιλητές κάλεσαν τη δημοτική αρχή και τους θεσμούς να αναλάβουν άμεσα δράση, πριν να είναι αργά.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: