Σητεία: Νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες ανοίγουν έργα προσανατολισμένα στον τουρισμό και την εκπαίδευση

3:32 μ.μ. - Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018
03:09 μ.μ. - Κυρ, 02/32/2018
Image: Σητεία: Νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες ανοίγουν έργα προσανατολισμένα στον τουρισμό και την εκπαίδευση

Πλανητάριο στην Αγιά Φωτιά, με κέντρο ενημέρωσης & μικρό ξενοδοχείο, σύνδεση αρχαιολογικών χώρων σε υπαίθριο μουσείο & κέντρο φιλοξενίας στα Έξω Μουλιανά

 
Ο Δήμος Σητείας ενέκρινε τη χωροθέτηση του Πλανητάριου-Αστεροσχολείου το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A « Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 » σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση 49 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς Σητείας.
 
Πρόκειται για ένα εσωτερικό κλειστό χώρο για προβολή υλικού στην κατεύθυνση της μύησης και ενημέρωσης μέσα από διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, και παρουσιάσεων, στον άξονα του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
 
 
Τη δημιουργία Αστεροσχολείου έχουν χαιρετίσει και δηλώσει τη στήριξή τους ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο οποίος μάλιστα είχε επισημάνει ως λανθασμένη την αρχική επιλογή χώρου στα Έξω Μουλιανά. Επίσης έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους, ο αστροφυσικός και ευρωβουλευτής κ.Γραμματικάκης, ο κ.Σιμόπουλος πρώην δ/ντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο στην Αθήνα και ο κ.Σειραδάκης, αστροφυσικός μέλος ΣΦΑΚ.
 
Με την κατασκευή του Πλανητάριου- Αστεροσχολείου θα δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός πυρήνας συνδέοντας τους δύο αρχαιολογικούς χώρους του Τρυπητού και της Αγίας Φωτιάς, την ανασκαφή του Δεινοθηρίου και το πλήθος απολιθωμάτων της περιοχής χαρακτηρίζοντας τον τόπο υπαίθριο μουσείο.
 
Παράλληλα ο δήμος έχει εξασφαλίσει, όλες τις αδειοδοτήσεις των υπηρεσιών και δεν μπορεί κανείς και για κανένα λόγο να προσβάλει την έκταση.
 
Στο σχεδιασμό προβλέπεται και η δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κέντρου ενημέρωσης, μιας και η έκταση είναι πολύ μεγάλη.
 
Παράλληλα στην τοπική κοινότητα Έξω Μουλιανών, που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό να αποτελέσει την βάση του Αστεροσχολείου, προβλέπεται η δημιουργία ενός άλλου αναπτυξιακού πυρήνα με την αποκατάσταση του κληροδοτήματος Γαρεφαλάκη, για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας 50 ατόμων – επισκεπτών στη δυτική είσοδο του Γεωπάρκου. ( η χρηματοδότηση θα γίνει μέσα από την ΟΧΕ το δε εκτιμώμενο κόστος είναι 350.000 ευρώ). 
 
Η ανάδειξη της περιοχής Κεφαλοβρύση, του φαραγγιού Ρίχτη με δημιουργία και σήμανση νέων μονοπατιών και γεωδιαδρομών στην περιοχή, στοχεύει στην οικονομική ενδυνάμωση της περιοχής και δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.
 
Το Γεωπάρκο Σητείας, ως χώρος ανάδειξης και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής  εξακολουθεί να αποτελεί ένας πυρήνας εξωστρέφειας και εναλλακτικής και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
 
 
 
 
 
Πηγή: cretapost.gr / sitiakanea.gr