Σητεία:Τα μέτρα στήριξης και η επόμενη ημέρα

9:16 μ.μ. - Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022
09:10 μ.μ. - Κυρ, 16/16/2022
Image: Σητεία:Τα μέτρα στήριξης και η επόμενη ημέρα

Τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Την περιοχή της Σητείας που μετράει πολλές πληγές λόγω των σφοδρών καιρικών συνθηκών του Σαββάτου, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κουτουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, τη Γενική Γραμματέα Υποδομών Μαρία –Έλλη Γεράρδη.

Αμέσως μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα της πόλης της Σητείας τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω πλημμυρών και σε υποδομές του Δήμου, ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία επίσης συμμετείχαν ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης , Περιφερειακοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι συλλόγων και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Γραμματέας της ΝΕ Κίνημα Αλλαγής –ΠΑΣΟΚ Λασιθίου Γιώργος Μπελούκας, εκπρόσωποι αρχών της ευρύτερης περιοχής .

Στην τοποθέτηση του ο κ Τριαντόπουλος αναφερόμενος στο κρίσιμο πεδίο των επιχειρήσεων όπως ο ίδιος τόνισε για να πάρει μπροστά εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα της πόλης, θεωρείται καταρχήν ότι είναι κρίσιμη η συνεισφορά των επαγγελματικών συλλόγων για να ξεπεραστούν οι αρνητικές παρενέργειες και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, θέλει συνεργασία των επαγγελματιών, της Περιφέρειας , του υπουργείου οικονομικών.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως είπε θα συσταθεί ομάδα εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών που θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή για να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου. Πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι πρέπει να έχουν μία εικόνα από τη δική τους πλευρά σε ότι αφορά την κατάσταση των μελών τους. Δεν μπορεί να απαντηθεί όπως είπε από τώρα πόση θα είναι η χρηματοδότηση γιατί πρέπει πρώτα να βρεθεί η ζημιά. Το ζητούμενο δεν είναι να λάβει ένας ένα ποσό αλλά να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς, σημείωσε . «Άρα πρέπει να γίνει καταγραφή της ζημιάς και πριν από αυτό η οριοθέτηση της καταστροφής. Οπότε θα πρέπει οι επιτροπές του Δήμου να δούνε όλη την περίμετρο των περιοχών που έχουν υποστεί ζημία στην συνέχεια να υποβληθεί στην Περιφέρεια , η Περιφέρεια να το στείλει και να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης της καταστροφής. Είναι μία διαδικασία που σε άλλες περιπτώσεις έχει γίνει σε κάποιες λίγες ημέρες . Συνεπώς ο στόχος είναι να τρέξουν οι επιτροπές και να ακολουθηθεί η διαδικασία».

Πληροφορίες Ανατολή