Σητεία: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συγκέντρωση για τα ελαιουργεία του νομού και τους τυποποιητές ελαιολάδου από το Επιμελητήριο Λασιθίου

9:43 π.μ. - Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Τρί, 15/43/2024
Image: Σητεία: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συγκέντρωση για τα ελαιουργεία του νομού και τους τυποποιητές ελαιολάδου από το Επιμελητήριο Λασιθίου

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου κύριος Μανώλης Γιαννούλης

Μετά από ανάληψη πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Λασιθίου, διοργανώθηκε στην Σητεία την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ενημερωτική συγκέντρωση για τα ελαιουργεία του νομού και τους τυποποιητές ελαιολάδου, με θέμα την επικείμενη αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε σχέση με τους επιμολυντές ορυκτελαίων γενικά στα τρόφιμα και ειδικότερα στο ελαιόλαδο. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου κύριος Μανώλης Γιαννούλης.

Ο κύριος Γιαννούλης ανέλυσε διεξοδικά τις επικείμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την θέσπιση των νέων ορίων επιμολυντών ορυκτελαίων, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο ελαιοπαραγωγός και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ούτως ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία και την σωστή πληροφόρηση, να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις και να διατηρήσει το ελαιόλαδο την θέση του στην κορυφή των ρευστών λιπαρών, με την αδιαμφισβήτητη διατροφική του αξία.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται άμεσες ενέργειες από πλευράς των ελαιοτριβείων προκειμένου με τρόπο γρήγορο και άμεσο να διαχυθεί η πληροφορία στους παραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να τηρήσουν με ευλάβεια τα παρακάτω, για να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του ελαιολάδου, η συμμόρφωση με τα νέα όρια που θα ισχύσουν, και κατ' επέκταση να συνεχισθεί απροβλημάτιστα η διάθεση του στην παγκόσμια αγορά.

- OXI στο κλάδεμα κατά την ελαιοσυλλογή με βενζινοκίνητο εξοπλισμό και χρήση λιπαντικών καυσίμου. Ο καρπός επιμολύνεται και η παραγόμενη ποιότητα ελαιολάδου υποβαθμίζεται.

- ΟΧΙ τα πανιά ελαιοσυγκομιδής κοντά σε μηχανήματα που λειτουργούν με υγρό καύσιμο και λιπαντικό ορυκτελαίου ή συνθετικό.

- ΟΧΙ στη λίπανση μηχανημάτων (αλυσοπρίονα, ελαιοραβδιστικά κ.λ.π.) με λιπαντικά ορυκτελαίων ή συνθετικά, κατά την ελαιοσυγκομιδή ή πλησίον της ελαιοσυγκομιδής.

- ΟΧΙ στην εναπόθεση ελαιοκάρπου προς μεταφορά στο ελαιοτριβείο σε επιβαρυμένο με καυσαέρια χώρο.

- ΔΕΝ αφήνουμε τα οχήματα μας ή γεωργικά μηχανήματα αναμμένα κοντά στον καρπό της ελιάς ή σε υλικά που θα έρθουν σε επαφή με τον καρπό.

- ΟΧΙ στην χρήση γιούτινων και πλαστικών σακιών.

- ΝΑΙ στην χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού κατά την συγκομιδή των ελιών (αλυσοπρίονα, ελαιοραβδιστικά χειρός ή παρελκόμενα)

- ΝΑΙ στην χρήση ρεύματος ως κινητήρια δύναμη και ιδανικά μπαταρίες ή γεννήτρια που είναι απομακρυσμένη από τα πανιά, τα δέντρα που συγκομίζονται και τον ελαιόκαρπο.

- ΝΑΙ στην λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού μόνο με λιπαντικά κατάλληλα για τρόφιμα και κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης ή συνθετικά MOAΗ free.

- NAI στην χρήση πλαστικών διάτρητων τελάρων για την μεταφορά του καρπού.

- ΝΑΙ σε κατάλληλα δοχεία αποθήκευσης ελαιολάδου.

Για τον λόγο αυτό, η ΕΔΟΕ (Εθνική διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου) τύπωσε και θα διανείμει άμεσα σε ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγούς φυλλάδια με οδηγίες για ορθές πρακτικές.

Το Επιμελητήριο Λασιθίου ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της ΕΔΟΕ κύριο Μανώλη Γιαννούλη καθώς και τους συμμετέχοντες που έσπευσαν να ενημερωθούν.

Ευχόμαστε καλή ελαιοκομική σεζόν.

O πρόεδρος 

Θωμάς Χαριτάκης

Η α' αντιπρόεδρος

Αναστασία Πλακάκη