Σεισμός στην Κρήτη: Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι

2:25 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
02:11 μ.μ. - Τετ, 27/25/2019
Image: Σεισμός στην Κρήτη: Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι

Σε επιφυλακή βρέθηκε το Λιμεναρχείο

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, υπήρξε προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι.
 
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής μιλώντας στο neakriti.gr «ήταν μια προειδοποίηση επειδή ήταν μεγάλος και υποθαλάσσιος ο σεισμός που σημειώθηκε. Αυτό συμβαίνει για την πιθανότητα να υπάρξει τσουνάμι άνω του μισού μέτρου. Το Λιμεναρχείο βρέθηκε σε επιφυλακή αλλά δεν εκδηλώθηκε τίποτα». 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση για το σεισμό: 
 
"Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας.
 
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων".
 
Οι Χανιώτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους καθώς η δόνηση δεν είχε μόνο μεγάλη ένταση αλλά και μεγάλη διάρκεια.
 
Σεισμός στην Κρήτη: Έκλεισαν σχολεία - Έξω από τις αίθουσες οι μαθητές
 
Αναστάτωση προκάλεσε και στις σχολικές μονάδες της Κρήτης, ο δυνατός σεισμός εντάσεως 6,1 Ρίχτερ, στις 9.23 το πρωί της Τετάρτης, σε θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης.
 
Στην Κίσσαμο Χανίων, έπεσαν σοβάδες στα κτήρια που στεγάζονται το ΕΠΑΛ και ΓΕΛ ενώ για προληπτικούς λόγους  με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου κ. Μυλωνάκη, έκλεισαν τα σχολεία του δήμου.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
"Ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γεώργιος Μυλωνάκης, αποφάσισε την εκκένωση σήμερα, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κισσάμου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1099/2019 απόφασή του, για προληπτικούς λόγους, προς αποφυγή πανικού σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς και για περίπτωση επικείμενων μετασεισμών".
 
Βγήκαν οι μαθητές έξω από τις αίθουσες
 
Αναλυτικότερα,  στα σχολεία του Ηρακλείου, αλλά και των Χανίων, οι μαθητές βγήκαν προληπτικά έξω από τις αίθουσες, παραμένοντας στις αυλές και εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό, το πρωτόκολλο για τους σεισμούς ενώ λίγη ώρα αργότερα, έπέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους, αφού τους δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες.
 
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι "μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές".
 
Σε κάθε περίπτωση η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα.
 
 
neakriti.gr