Σεισμός: Κατεδάφιση και όχι επισκευή για τα «πληγωμένα» κτίρια προτείνει ο καθηγητής Καρύδης

11:01 π.μ. - Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Παρ, 01/01/2021
Image: Σεισμός: Κατεδάφιση και όχι επισκευή για τα «πληγωμένα» κτίρια προτείνει ο καθηγητής Καρύδης

Ο σεισμός στην Κρήτη «πλήγωσε» ή κατέστρεψε πάρα πολλά κτίρια, ειδικά στο Αρκαλοχώρι. Τι προτείνει ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, καθώς και οι πολλοί μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστρέψει ολοσχερώς κατοικίες, επιχειρήσεις, αποθήκες και άλλα κτίρια.

Ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης προτείνει, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, να κατεδαφιστούν και όχι να επισκευαστούν τα σπίτια στο Αρκαλοχώρι που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό.

Ο γνωστός καθηγητής ήταν μέλος της ομάδας αναθεώρησης του Αντισεισμικού Κανονισμού με βάση τον οποίο γίνεται η κατασκευή ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων και έχει προσφέρει την επιστημονική του γνώση σε πολλές άλλες περιπτώσεις σεισμών σε διάφορες περιοχές. Ο κ. Καρύδης επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή που έπληξε ο σεισμός.

«Να κατεδαφιστούν»

Περιηγήθηκε στις γειτονιές σε δρόμους και σοκάκια και αυτό που είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη είναι ότι πρέπει να φύγουν όλα τα «σάπια» κτίσματα χαρακτηρίζοντας λάθος την οικοδόμηση νέων ορόφων πάνω σε παλαιότερα κτίσματα, φαινόμενο που διαπίστωσε ο ίδιος στα «πληγωμένα» κτίρια του Αρκαλοχωρίου. «Πάρα πολλά κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «είναι λάθος μόνο η επισκευή». 

hxonews

Να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αστικός ιστός

«Τώρα είναι η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αστικός ιστός με χώρους πρασίνου και πλατείες όχι μόνο στο Αρκαλοχώρι και κυρίως στην παλαιά συνοικία αλλά και στους οικισμούς που επλήγησαν« είπε ο καθηγητής. Επίσης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει και υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, καθώς οι στύλοι βρίσκονται δίπλα στα σπίτια.

Ο κ. Καρύδης έζησε από το ξεκίνημα τη δημιουργία του Αντισεισμικού Κανονισμού στην Ελλάδα.

Η συγκυρία αργότερα έφερε τον Παναγιώτη Καρύδη στην Ιαπωνία, καθώς υπήρχε μια υποτροφία που είχε προκηρυχθεί για αντισεισμικά θέματα. Έμεινε εκεί για δύο χρόνια, ανταλλάσσοντας κρίσιμα δεδομένα με τους Ιάπωνες που ήταν πολύ μπροστά στον τομέα της αντισεισμικής τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρύδης ασχολήθηκε με τον αντισεισμικό σχεδιασμό του πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα.

Πώς πρέπει να χωριστούν τα κτίρια

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, τα σπίτια μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Στα παλαιά κτίρια (προ του ’59 και του Αντισεισμικού Κανονισμού), τα κτίσματα από το 1960 έως το 1985 και τα πιο σύγχρονα.

«Τα παλιά κτίρια, προ του ’59, πριν τον Αντισεισμικό Κανονισμό, λέμε συχνά ότι είναι χωρίς αντισεισμική μελέτη και δόμηση. Και όμως, μπορεί αυτά τα κτίρια, αν είναι καλοδιατηρημένα και δεν έχουμε επέμβει να κόψουμε τοίχους ή να κάνουμε προσθήκες, να είναι κάποια πολύ καλύτερα από τα νεότερα. Μετά το 1985 όντως, και ιδιαίτερα μετά το ’94, έχουμε μια βελτίωση. Τα κτίρια πριν το 1959 είναι το 30% του χτισμένου περιβάλλοντος. 

hxonews

Μετά τον νέο Κανονισμό άρχισε ο καθένας, είτε ήξερε είτε δεν ήξερε, και λόγω της ζήτησης για κατοικία, να φτιάχνει πρόχειρες κατασκευές, με χαμηλής ποιότητας υλικά, και κακές επεμβάσεις. Από το 1960 μέχρι το 1985 είναι η χειρότερη περίοδος. Είναι τα πιο τρωτά κτίρια καταλαμβάνοντας το 48% του δομημένου περιβάλλοντος.

Άμεσα ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης, πολιτικός μηχανικός – χωροτάκτης, είπε ότι όλες οι μελέτες για την αναγέννηση του Αρκαλοχωρίου θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, να γίνουν νέοι οικισμοί στα χωριά που έχουν καταστραφεί με όρους σχεδίου πόλης και να δημιουργηθούν νέες γειτονιές στα χωριά.

in.gr