Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε, γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση»

8:20 μ.μ. - Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021
08:01 μ.μ. - Κυρ, 31/20/2021
Image: Σε στέλεχος της εκκλησίας το κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε, γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση»

Στη Θεσσαλονίκη η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ο Χαρδαλίας τόνισε ότι «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ είπε ότι «δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα». Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, και παραδέχθηκε πως «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε» το κρούσμα και για τον λόγο αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, προκειμένου –όπως είπε– «να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγους, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από εντοπισμό στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σπεύδουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο Χαρδαλίας τόνισε ότι «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή», ενώ είπε ότι «δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα».

Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, και παραδέχθηκε πως «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε» το κρούσμα και για τον λόγο αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, προκειμένου –όπως είπε– «να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κορδελιού Εύοσμος, Κλεάνθης Μανδαλιάνος που κλήθηκε να συμμετάσχει στην έκτακτη σύσκεψη, απατώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού, είχε μπει σε καραντίνα. «Υπάρχει ένα κρούσμα στον χώρο της εκκλησίας. Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες και να στοχοποιήσουμε άτομα. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, γνωρίζουν και θα γίνουν μια σειρά από μοριακά τεστ στις κοντινές επαφές του και scrining τεστ σε άτομα που ήταν στην ενορία που κυκλοφορούσε το συγκεκριμένο άτομο», τόνισε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στα 173 έχουν ανέλθει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού. Πρόκειται για 50 κρούσματα που βρέθηκαν στην Αττική, ενώ ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Πηγή The press project