Σε ισχύ η εύθραυστη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

8:35 π.μ. - Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021
08:05 π.μ. - Παρ, 21/35/2021
Image: Σε ισχύ η εύθραυστη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Σε εφαρμογή τέθηκε στις δύο τα ξημερώματα (τοπική και ώρα Ελλάδος) η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο και από μεγάφωνα μεταδίδονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης "το Ξίφος της Ιερουσαλήμ"».

Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία που θεωρητικά βάζει τέλος σε 11 ημέρες δυσανάλογων αιματηρών εχθροπραξιών.

Πάντως, περίπου 90 λεπτά προτού θεωρητικά τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έκαναν ακόμη λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.

Τελ Αβίβ και Χαμάς έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, υπολογίζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Όρους θέτει η Χαμάς

Λίγο αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός, ανώτερο στέλεχος της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα αλλά ο Νετανιάχου και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης», είπε ο Έζατ Ελ Ρασίκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο παράρτημα του Reuters στη Ντόχα.

Το ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί ακόμη να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο Ρασίκ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

Την ανάφλεξη της βίας στις 10 Μαΐου σήμανε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο τέλος της προπερασμένης εβδομάδας και την περασμένη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

ΗΠΑ: Ευχαριστίες στην Αίγυπτο, περιοδεία στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες», επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο Aμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του – είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι – και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.

Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο Aμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, είπε ο Τζο Μπάιντεν και χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

efsyn.gr