Σε αναστολή 6.000 υγειονομικοί - «Όλα είναι υπό έλεγχο» λέει ο Μητσοτάκης

7:34 π.μ. - Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Πέμ, 02/34/2021
Image: Σε αναστολή 6.000 υγειονομικοί - «Όλα είναι υπό έλεγχο» λέει ο Μητσοτάκης

Σε περίπου έξι χιλιάδες (5.895) ανέρχονται οι υγειονομικοί που τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τον νόμο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τίθενται σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών και άνευ ασφαλιστικής κάλυψης.

«Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί οι οποίοι θα δουν την πύλη της εξόδου τους από το ΕΣΥ είναι συνολικά, περίπου 10.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να παραλάβουν τις πράξεις αναστολής εργασίας, που τους αποδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και διαδικασίες παράδοσης με δικαστικό κλητήρα, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα νοσοκομεία.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις πύλες όλων των νοσοκομείων της χώρας, αφού οι αναστολές θα εντείνουν το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, με αρνητικές συνέπειες, τόσο για το επαπομείνον προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς, ενώ πραγματοποίησαν και συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Αργότερα την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας εξέδοσε ανακοίνωσε «σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η διαδικασία πρόσληψης ιατρών είναι απλή». «Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τηρεί κατάλογο αιτούντων ιατρών, ο οποίος επικαιροποιείται καθημερινά. Σε αυτό τον κατάλογο, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ

ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ.

Όσον αφορά στους επικουρικούς ιατρούς του ΕΚΑΒ, οι αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.».

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας κυριολεκτικά «φλέγεται» από την νέα έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις αναστολές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, κατά την άφιξή του στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ερωτηθείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία με την αναστολή χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών και αν αυτή τον ανησυχεί, απάντησε: «Όλα είναι υπό έλεγχο».

tvxs.gr