Σε αναμονή της δημοσίευσης των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη για τη Χρυσή

12:39 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
12:02 μ.μ. - Τετ, 23/39/2022
Image: Σε αναμονή της δημοσίευσης των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη για τη Χρυσή

Σχόλια Παύλου Δασκαλάκη για τη συνέντευξη του Διευθυντή της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ στον Ηχώ 99,8 για τις περιοχές Natura

Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο Διευθυντής της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ Ευάγγελος Παππάς που έχει αναλάβει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νatura και ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές Θρυπτή , Χρυσή, Σελάκανο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ )τοποθετήθηκε σήμερα το μέλος της επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή κ. Παύλος Δασκαλάκης.

Όπως είπε, ήταν μια γενική συνέντευξη στην οποία ο κ. Παππάς δεν θα μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ειδικά για τη Χρυσή. . Για τη Χρυσή υπάρχει σχέδιο δράσης και υπουργική απόφαση που προβλέπει 24 δράσεις και επιπλέον έχει οριστεί μια Επιτροπή που θα συντονίσει και επιμεληθεί ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές. . Η επιτροπή προτείνει βάσει του σχεδίου δράσης , χρειάζονται όμως μελέτες , σχεδιασμός , χρηματοδοτήσεις. Στους πρωταρχικούς στόχους είναι η μελέτη φέρουσας ικανότητας και η φύλαξη με τη διασφάλιση φυλάκων και πλωτού μέσου για τη μεταφορά και τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων. Η εισήγηση της Επιτροπής για φέτος είναι να μην επιτρέπεται η μαζική αποβίβαση επισκεπτών. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο πιο λίγος είναι ο κόσμος τόσο πιο εύκολο είναι να ελεγχθεί το νησί. Πρέπει επίσης να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές. Και εδώ χρειάζονται μελέτες και χρηματοδοτήσεις. Από οικονομικής άποψης τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία εάν θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία της Ιεράπετρας για αυτό θα γίνει μια συνάντηση με φορείς προκομμένου να προκύψουν κάποια δεδομένα. Ενδεχομένως βέβαια να προκύψουν επιπτώσεις σε πλοιοκτήτριες εταιρίες, σε ταξιδιωτικά γραφεία. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να δημιουργηθεί μια άλλη κατάσταση στο νησί για να προστατευτεί και για να γίνει αυτό πέραν των παραπάνω , μελέτες, χρηματοδοτήσεις, χρειάζεται και χρόνος και υπομονή. Η Επιτροπή έχει καταθέσει την πρότασή της και αναμένονται οι αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εξήγησε.

Εν συνεχεία ο κ. Δασκαλάκης εξέφρασε την άποψή του για τους ορεινούς όγκους που είναι χαρακτηρισμένοι ως περιοχές Νatura λέγοντας σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πως στη χώρα μας υπάρχει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ που είναι υπεράνω των περιοχών Natura και δεν απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στη Χρυσή προβλέπεται ΑΠΕ χωρίς να έχει προσδιοριστεί αν θα είναι ανεμογεννήτρια ή φωτοβολταϊκό σίγουρα όμως θα είναι μικρής ισχύος για να καλυφθούν τοπικές ανάγκες. Για το Σελάκανο τώρα, θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε οι παραγωγικές δραστηριότητες να συνυπάρξουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μεταξύ άλλων κρίνεται απαραίτητη μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα.