Ο μελετητής των περιοχών Νatura - Χρυσή, Θρυπτή, Σελάκανο - αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8

1:25 μ.μ. - Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Τρί, 22/25/2022
Image: Ο μελετητής των περιοχών Νatura - Χρυσή, Θρυπτή, Σελάκανο - αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8

Καμία ουσιαστική απάντηση σε σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διαβούλευση για τις περιοχές «Natura 2000» ο Διευθυντής της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ Ευάγγελος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 με ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές Νatura του Δήμου Ιεράπετρας, Χρυσή, Θρυπτή, Σελάκανο. Η εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ, την οποία και εκπροσωπεί ο κ. Παππάς, έχει αναλάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εκπόνηση των σχετικών μελετών, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ, του Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και ειδικούς επιστήμονες από την Κρήτη. Στόχος να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις των τοπικών αρμόδιων φορέων αλλά και των χρηστών των περιοχών NATURA 2000, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να συμπεριληφθούν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Ειδικότερα τώρα για τη νήσο Χρυσή, όπως είπε, είναι σημαντικό, να γίνει ξεκάθαρο, το τι θέλουμε για τη Χρυσή. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι μπορούμε να πάμε, να κάνουμε μπάνιο, να περπατήσουμε , να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Χρειάζεται όμως να τεθούν κάποιοι όροι, κάποιοι περιορισμοί. Εδώ λοιπόν, πρέπει να θέσουμε στόχους και να παρθούν αποφάσεις. Συνάδουν για παράδειγμα η ηρεμία του τόπου με τη φασαρία, η χρήση τζετ σκι, οι χιλιάδες επισκέπτες, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε. Πρόσθεσε ότι, η πρόταση της Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για το νησί που προβλέπει απαγόρευση της μαζικής αποβίβασης είναι εφικτή αλλά δεν ξέρουν αν είναι απαραίτητη. Ως προς το ιδιοκτησιακό είπε πως είναι ένα σοβαρό θέμα αλλά δεν είναι αυτό που σε αυτή τη φάση δημιουργεί το πρόβλημα. Για το ενδεχόμενο εγκατάστασης ΑΠΕ είπε ότι είναι ανοιχτό, αλλά μιλούν για μικρή ισχύ ώστε να καλυφθούν τοπικές ανάγκες. Δεν μιλούν για αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε ότι αφορά στους ορεινούς όγκους λένε ναι στους μελισσοκόμους αλλά πρέπει και εδώ να εξεταστούν κάποια θέματα και πιο συγκεκριμένα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το, πώς, πότε, πόσο. Πιο αναλυτικά πρέπει , όπως επεσήμανε, να δούμε τη φέρουσα ικανότητα σε κυψέλες, σε υποδομές, οδικό δίκτυο, πυρόσβεση κοκ. Θα πρέπει να γίνει μελέτη για να το δείξει αυτό όπως και από που θα προκύψουν χρηματοδοτήσεις για να γίνουν οι υποδομές. Επιπλέον να δούμε ευρύτερα το προϊόν μέλι και πως μπορεί να προωθηθεί αναδεικνύοντας την κρητική διατροφή ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί και γιατί όχι να προσελκύσουμε επισκέπτες. Η μέλισσα έχει προτεραιότητα για την προστασία του δάσους, βιοποικιλότητα και μελισσοκομία πρέπει να συνυπάρχουν, τόνισε. Προσθέτοντας πως με βάση τα παραπάνω κάτι αντίστοιχο θα εξεταστεί και σε ότι αφορά στην κτηνοτροφία με ιδιαίτερη αναφορά στη εκ περιτροπής κτηνοτροφία.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων Ηρακλείου κ. Λεονταράκης ο οποίος τόνισε τη σημασία του δάσος του Σελακάνου για τη μελισσοκομία στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι αν και δεν ενημερώθηκαν και δεν ερωτήθηκαν ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους , ετοιμάζουν έγγραφο που θα σταλεί προς την μελετητική εταιρία και τους δήμους με καταγεγραμμένες τις απόψεις τους.