Σάββας Δημήτρης: Να μάθουμε να ζούμε και να παράγουμε με τον κορωνοϊό
Ο καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Ηχώ 99,8
Στο πως η πανδημία κορωνοϊού επηρεάζει την αγορά και διάθεση τροφίμων αναφέρεται μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Σάββας Δημήτριος, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τομέας των τροφίμων έχει πληγεί λιγότερο σε σχέση με άλλους κλάδους. Διαχρονικά ο κλάδος έχει ανθεκτικότητα και αντοχή σε διάφορες κρίσεις. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στους εργαζόμενους που θα πρέπει δουλεύουν για την παραγωγή εν μέσω κορωνοϊού. Επίσης όταν η οικονομία δυσλειτουργεί υπάρχει αδυναμία επενδύσεων που αυτό όμως είναι ένα άλλο κομμάτι. Η ζήτηση επίσης δεν είναι ίδια λόγω της μη έναρξης ακόμη τουλάχιστον της τουριστικής σαιζόν. Από την άλλη πάλι παρατηρείται αύξηση στην ζήτηση σπόρων.
Σε ότι αφορά στην προώθηση των προϊόντων πρωταρχική είναι η κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι και οι εξαγωγές που μπορούν να στηριχτούν αναζητώντας ακόμη και νέες αγορές ή καλύπτοντας κενά που παλαιότερα κάλυπταν κυρίως χώρες που τώρα έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό πχ Ισπανία. Είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας τα λίγα κρούσματα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στον καταναλωτή και ένας παράγοντας που τον οδηγεί στο να προτιμήσει τα ελληνικά, τα κρητικά προϊόντα. Πάντως θα ήταν χρήσιμο και οικονομικά ωφέλιμο , λόγω αποστάσεων, οι παραγωγοί του τόπου μας να απευθυνθούν σε αγορές γειτονικών χωρών κυρίως τα Βαλκάνια, σημείωσε ο κ. καθηγητής.
Σε άλλο σημείο τόνισε τη σημασία οργάνωσης των παραγωγών ώστε πιο στοχευμένα και οργανωμένα να γίνεται η προώθηση των προϊόντων. Προέτρεψε τους παραγωγούς να μείνουν στο χωράφι επενδύοντας σε ποιοτικές κατασκευές θερμοκηπίων και να συνεχίζουν να φροντίζουν τα φυτά τους εν μέσω κορωνοϊού. Τους προτείνει δε, να στραφούν και προς την καλλιέργεια πρώιμων υπαίθριων κηπευτικών καθώς οι συνθήκες στο νησί τις ευνοούν.
Είπε ακόμη ότι η πολιτεία μπορεί να στηρίξει τον παραγωγό που έχει πληγεί από το σοκ που έχει υποστεί η αγορά , με κατάλληλα μέτρα όπως σε θέματα φορολογίας, Η δε ΕΕ έχει αντιληφθεί ότι ο κλάδος των τροφίμων και της παραγωγής τους είναι ζωτικής σημασίας και εν μέσω κορωνοιού διαφάνηκε πιο έντονα η σημασία της εγχώριας παραγωγής.
Κλείνοντας επεσήμανε ότι η πανδημία αναδεικνύει την σημασία στήριξης του πρωτογενούς τομέα και πως θα πρέπει να να οργανωθούμε, να ζούμε και να παράγουμε με τον κορωνοϊό.