Ρωσικό πετρέλαιο-ρεκόρ ρέει στην Ιταλία

3:34 μ.μ. - Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
03:05 μ.μ. - Παρ, 20/34/2022
Image: Ρωσικό πετρέλαιο-ρεκόρ ρέει στην Ιταλία

Διυλιστήριο στη Σικελία αναγκάστηκε να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, σε μία ακούσια συνέπεια των κυρώσεων

Πώς γύρισαν μπούμερανγκ τα σχέδια της ΕΕ. Η μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού αργού από το 2013 έφτασε στη χώρα.

Η Ιταλία αύξησε τις εισαγωγές της σε ρωσικό αργό, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να τερματίσει τους δεσμούς με τη ρωσική ενέργεια, σε μια ακούσια συνέπεια των κυρώσεων της Δύσης κατά του Κρεμλίνου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ρωσία έχει εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Ιταλία αυτόν τον μήνα, τετραπλάσια ποσότητα από τον Φεβρουάριο και την περισσότερη από το 2013, σύμφωνα με την Kpler, μια εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία πρόκειται να ξεπεράσει την Ολλανδία ως ο μεγαλύτερος κόμβος εισαγωγών της ΕΕ για το θαλάσσιο ρωσικό αργό. Τα δύο τρίτα αυτών των εξαγωγών προορίζονται για την Augusta, ένα λιμάνι στη Σικελία κοντά στο διυλιστήριο ISAB που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Το διυλιστήριο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Lukoil με έδρα τη Μόσχα, εξασφάλιζε μια ποικιλία προμηθειών σε όλο τον κόσμο χάρη στις πιστωτικές γραμμές από ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν και η Lukoil δεν υπόκειται σε κυρώσεις, οι τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν χρηματοδότηση μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγκάζοντας το διυλιστήριο να βασίζεται αποκλειστικά σε προμήθειες από τη μητρική του εταιρεία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τραπεζίτες και επικεφαλής συνδικάτων. 

hxonews

«Είναι παράδοξο, η ΕΕ ήθελε να τιμωρήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά εδώ στην πραγματικότητα δόθηκαν κίνητρα από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Alessandro Tripoli, γενικός γραμματέας της ένωσης FEMCA CISL για τις περιφέρειες των Συρακουσών και της Ραγκούσας στη Σικελία.

«Μόνο το 30% του πετρελαίου του ISAB ήταν ρωσικό πριν από τις κυρώσεις, τώρα είναι 100%, επειδή οι ιταλικές τράπεζες μπλόκαραν τις πιστωτικές γραμμές του διυλιστηρίου και έτσι η Lukoil έγινε ο μοναδικός προμηθευτής της».

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού έχουν επίσης εκτιναχθεί στο λιμάνι της Τεργέστης, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία. Το λιμάνι συνδέεται μέσω του αγωγού Transalpine με δύο διυλιστήρια στη Γερμανία που ανήκουν εν μέρει στη Rosneft, μια άλλη ρωσική ενεργειακή εταιρεία.

euro2day.gr