Ρουμελιωτάκη: «Ουδέποτε αρνηθήκαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Tsunami Ready»

5:30 μ.μ. - Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021
05:10 μ.μ. - Τετ, 13/30/2021
Image:  Ρουμελιωτάκη: «Ουδέποτε αρνηθήκαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Tsunami Ready»

Η απάντησή της Αντιδημάρχου

Ως Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ύστερα και από τις τελευταίες τοποθετήσεις και τα δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρώ σκόπιμο να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ότι ουδέποτε αρνηθήκαμε ως Δήμος Ιεράπετρας να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της IOC-UNESCO-DG-ECHO που αφορά στην ανάπτυξη κοινοτήτων Tsunami Ready.

 Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μας απέστειλε μέσω e-mail πρόσκληση συμμετοχής στο ανωτέρω πρόγραμμα στις 5 Οκτωβρίου 2021. Σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τους αρμόδιους, προκειμένου να μου δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις, μου επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να λάβουμε απόφαση αυθημερόν. Θεωρώντας ότι το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό και έπρεπε να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, να γνωρίσουμε όλες τις συνιστώσες και τα οφέλη συμμετοχής στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ούτως ώστε να μπορέσω να ενημερώσω με τη σειρά μου τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και τους φορείς της πόλης μας, ζήτησα  να μας δοθεί ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο απάντησης, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι  έχει εγκατασταθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Παλιρροιογράφος στο αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, καθώς ότι και έχει εκπονηθεί από την Υπηρεσία μας και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βάσει του γενικότερου σχεδιασμού που προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την  αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων (Σχέδιο «Εγκέλαδος», Σχέδιο «Δάρδανος», Σχέδιο «Ιόλαος», διανομή έντυπου υλικού με τους χώρους καταφυγής κ.α.) και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δημοτών.

Ως Δήμος Ιεράπετρας κατά το παρελθόν έχουμε συνεργαστεί άψογα με ομάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων του κ. Καλλιγέρη και του κ. Μελή.  Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στελεχώνεται από  εξαιρετικούς Επιστήμονες και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε τις επαφές μαζί τους, προκειμένου, εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να είμαστε σε θέση, ύστερα από διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα και τους φορείς, να λάβουμε την πιο σωστή για τον Δήμο μας απόφαση                                                                                                 Η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας

Μαρία Ρουμελιωτάκη