Ρεκόρ επισκέψεων στην Κνωσό παρά την πτώση του τουρισμού

3:38 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019
03:03 μ.μ. - Πέμ, 07/38/2019
Image: Ρεκόρ επισκέψεων στην Κνωσό παρά την πτώση του τουρισμού

Κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας σπάει ο Αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού

Κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας σπάει ο Αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Αποστολάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων μιλώντας στον Politica 89,8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
 
Μιλώντας στον Politica 89,8 ο κύριος Αποστολάκης τόνισε αρχικά πως “έχουμε πολύ κόσμο στην Κνωσσό και σήμερα παρά την απεργία των πλοίων. Από τον Απρίλιο έχουμε τρομακτική αύξηση, τον Μάη είχαμε 30% αύξηση, ενώ τον περσινό Απρίλιο είχαμε 52.000 επισκέπτες και σε σχέση  με τον ίδιο μήνα του 2018 αυξήθηκαν κατά 30.000. Τον Μάιο αυξήθηκε η κίνηση κατά 14% και τον Ιούνιο κατά 24% .Σε αυτό οφείλεται ότι τα κρουαζιερόπλοια δίνουν πακέτα για είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους με αποτέλεσμα αυτή την αύξηση κινητικότητας. Τον Ιούνιο του ’18 είχαμε 102.000 εισιτήρια ενώ φέτος 124.000 εισιτήρια μόνο στην Κνωσό με το προσωπικό να ανέρχεται σε 15 άτομα μόνιμο προσωπικό και 19 άτομα εποχιακά”.
 
Ο κύριος Αποστολάκης στάθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού υπογραμμίζοντας πως “δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό, με τις βάρδιες να έχουν οριστεί από τις 7 έως τις 3 και από τις 3 έως τις 8 το βράδυ. Έπρεπε να υπάρχουν 12 άτομα για την καλύτερη φύλαξη του χώρου κυρίως μέσα τους χώρους του ανακτόρου καθώς εκεί παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από το 2009 έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να καλύψουν τις ανάγκες φύλαξης του χώρου αν υπολογίσουμε και τις άδειες του προσωπικού που αυτή την στιγμή λόγω εκλογών έχουν κοπεί γι αυτό το χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα τους επόμενους μήνες” και συνέχισε αναφερόμενος στα προβλήματα προσβασιμότητας που υπάρχουν στην Κνωσσό: “Όποιος έχει καρότσι αναπηρικό ή παιδικό μπορεί να δει το 60% με 70% του ανακτόρου και πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στις υποδομές. Στην Φαιστό ωστόσο η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι ακόμα πιο δύσκολη”.
 
Ενώ για τα, συνολικά, προβλήματα που υπάρχουν είπε: “Οι τουαλέτες επιδιορθώθηκαν πέρυσι σε σημαντικό βαθμό και φέτος έχουμε ευρωπαϊκών προδιαγραφών τουαλέτες, με το αναψυκτήριο ευτυχώς να λειτουργεί κανονικά και πλήρως παρόλα τα προβλήματα της έλλειψης που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος στην Γόρτυνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου που δεν λειτουργεί. Υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την στάθμευση γι αυτό και αναμένουμε απόφαση της Περιφέρειας που θα καθορίζει τους χώρους που θα καθορίζουν το που θα παρκάρουν τα λεωφορεία και που τα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει άνθρωπος να ρυθμίζει την κυκλοφορία στο πάρκινγκ πέραν κάποιων περιπτώσεων που βοηθά η τουριστική αστυνομία.Χρειάζονται βελτιώσεις περαιτέρω στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και να γίνουν κάποιοι χώροι σκίασης γι αυτό και ζητάμε να υπάρχει μια ανοδική πορεία”.
 
politica.gr