Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι
Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς
Με ένα έλλειμμα ισχύος της τάξης των 90 μεγαβάτ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης κατά την “καρδιά” της φετινής τουριστικής περιόδου, και ήδη οι αρμόδιοι φορείς σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο αναζητούν λύσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός μπλακ-άουτ.
Η ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης κατά το φετινό καλοκαίρι, όταν και δε θα έχει προλάβει να ηλεκτριστεί το “μικρό” καλώδιο (Χανιά-Πελοπόννησος), βρέθηκε στο επίκεντρο επαφών που είχε στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Νίκος Καλογερής, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια και λύσεις για την κάλυψη των 90 μεγαβάτ που αναμένεται να λείψουν από το ηλεκτρικό σύστημα κατά την περίοδο θερινής αιχμής.
Οι σχετικές κινήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να καλυφθεί το έλλειμμα επάρκειας ισχύος των 90 MW βρίσκονται στην τελική ευθεία και έχουν ως βάση τη γνωστή “συνταγή” που είδαμε να εφαρμόζεται και πέρυσι, με την επιστράτευση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, φορητών δηλαδή μικρών ντιζελομηχανών είτε της ίδιας της ΔΕΗ, είτε εκμισθωμένων για μερικούς μήνες από ιδιώτες.
Αθερινόλακκος
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το energypress.gr, τα 60 MW πρόκειται να καλυφθούν με τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον Αθερινόλακκο, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Το μεγάλο δίλημμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστεθούν τα υπόλοιπα 25 με 30 MW, ώστε οι τέσσερις νομοί του νησιού να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι, οπότε και η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα.
Αν και υπήρχε η απόφαση να μετακινηθεί αεριοστρόβιλος της ΔΕΗ από τη Ρόδο στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, εντούτοις οι ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ζήτησαν από τη ΡΑΕ να παραμείνει ο αεριοστρόβιλος κι αυτό το καλοκαίρι στη Ρόδο, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα στο νησί των Ιπποτών.
Αεριοστρόβιλος
Έτσι, η μία εναλλακτική είναι να ενοικιαστεί αεριοστρόβιλος που θα τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Χανίων. Το κόστος αυτής της λύσης είναι στα 5 με 6 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και το να μεταφερθεί και να επιστραφεί ο εξοπλισμός της Ρόδου. Ωστόσο, το κόστος της παραγωγής ρεύματος είναι υψηλό.
Η δεύτερη λύση που εξετάζει η ΡΑΕ είναι να φέρει μικρό σκάφος ανοικτά του Αθερινόλακκου, το οποίο θα έχει 3 ή 4 μονάδες εσωτερικής καύσης ισχύος 20 MW η καθεμία, παράγοντας την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη του ελλείμματος.
Συναντήσεις Νίκου Καλογερή στην Αθήνα
Την ίδια ώρα, επαφές με τους αρμόδιους φορείς για τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που αφορούν στο κρίσιμο αυτό θέμα της ενεργειακής επάρκειας και ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης είχε στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καλογερής. Ειδικότερα, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Μπουλαξή, ο κ. Καλογερής έθεσε το καίριο θέμα κάλυψης της ζήτησης κατά την προσεχή τουριστική περίοδο. Ο κ. Μπουλαξής διαβεβαίωσε τον αντιπεριφερειάρχη για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αναλύοντας τις εναλλακτικές με τις οποίες θα ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.
Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής παρουσίασε τον σχεδιασμό της ΡΑΕ για την Κρήτη στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω των δύο υποβρύχιων καλωδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλαξής, η ΡΑΕ μελετά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων στον Αθερινόλακκο και μετατροπή τους σε τεχνολογίες φιλικότερες προς το περιβάλλον, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων για την επίτευξη της διεσπαρμένης παραγωγής. Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη και τον διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς Κωνσταντίνο Τσιρέκη, με τους οποίους συζήτησε την πορεία των διαδικασιών των δύο διασυνδέσεων του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο, θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του μικρού καλωδίου που θα συνδέσει τα Χανιά με την Πελοπόννησο, ο κ. Καλογερής έθιξε το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων επί της εθνικής οδού το συντομότερο δυνατό και ειδικότερα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσαν τον αντιπεριφερειάρχη για την επιτάχυνση των εργασιών, θέτοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης της μικρής διασύνδεσης το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσαν τον αντιπεριφερειάρχη πως οι σχετικές συμβάσεις για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα και οι εργασίες υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού.
neakriti.gr