Πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. δανείων του ΔΝΤ ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών

9:46 π.μ. - Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020
09:12 π.μ. - Τρί, 29/46/2020
Image: Πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. δανείων του ΔΝΤ ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη μέρους, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η συγκεκριμένη αποπληρωμή θα αφορά δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη μέρους, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συγκεκριμένη αποπληρωμή θα αφορά δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ μέσα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα, μαζί με αυτήν, να αποπληρωθούν 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή περίπου το 80% αυτού.

Αναλυτικότερα η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η ακόλουθη:

«Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους για το 2021, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.

Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένεται και η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνοντας κάθε φορά, με ακρίβεια και σταθερότητα, βήματα που σταδιακά οδηγούν στην κανονικότητα, συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία αφενός παρέχει εγκαίρως την απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, και αφετέρου οδηγεί σε συνεχή αναβάθμιση του κύρους της χώρας».

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι άλλο απαιτείται, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία μέσα στην παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, που ευχόμαστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την επόμενη μέρα. Και όταν κλείσει αυτή η παρένθεση θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, των μειώσεων, με μόνιμο τρόπο, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί η χώρα να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης κυρίως στον ιδιωτικό τομέα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε στην Πάτρα ο ιστότοπος «The Best» με θέμα «Η επόμενη ημέρα» στην Δυτική Ελλάδα μετά την πανδημία.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία έχουν βοηθήσει, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και κυρίως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και αυτό αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη».

Μιλώντας για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το χαρακτήρισε ως «ένα εξαιρετικά πετυχημένο και ισορροπημένο μετρό που ξεκίνησε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εξελίσσεται έτσι ώστε το 50% της προκαταβολής να μην είναι επιστρεπτέο στην τέταρτη κατά σειρά, ενώ θα ακολουθήσει το ίδιο και στην πέμπτη». «Ούτως ή άλλως», συνέχισε, «όποιο κομμάτι είναι να επιστραφεί στην ελληνική πολιτεία, αυτό θα γίνει από το 2022 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και η επιχείρηση που την έχει λάβει».

«Άρα, υπό αυτήν την έννοια» σημείωσε, «δεν φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί, λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μία νέα γενιά ανεξόφλητων δανείων των επιχειρήσεων και για αυτό ενεργήσαμε με τον συγκεκριμένο τρόπο». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ειδικά στην Αχαΐα, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, 102 εκατομμύρια ευρώ σε 10.000 ΑΦΜ» προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω να έχουν πέσει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Αχαΐα τόσοι πολλοί πόροι κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Μένοντας στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται το γιατί θα πρέπει πάντα να έχεις όπλα στη φαρέτρα σου, ώστε να τα ρίξεις την κατάλληλη χρονική στιγμή, μη γνωρίζοντας την ένταση και την έκταση του προβλήματος». Παράλληλα, τόνισε ότι «μία οργανωμένη πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει με σοβαρότητα και μεθοδικότητα εκείνα τα πολεμοφόδια που θα τα ρίχνει όλο και περισσότερο στη μάχη για να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

thepressproject.gr