Προσπάθειες δημιουργίας Βοτανικού Πάρκου στη θέση Απηγανιά Κουτσουρά

12:19 π.μ. - Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018
12:05 π.μ. - Τετ, 30/19/2018
Image: Προσπάθειες δημιουργίας Βοτανικού Πάρκου στη θέση Απηγανιά Κουτσουρά

Στον εισαγγελέα για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη Χρυσή και βουνά που κατεβαίνουν για να γίνουν θερμοκήπια, αποφάσισε το ΝΠΔΔ Περιβάλλον

Η δημιουργία Βοτανικού Πάρκου στη θέση Απηγανιά Κουτσουρά ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας οτι το θέμα είχε έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο όπου  είχαν εκφραστεί τότε αντιδράσεις καθώς κρίθηκε οτι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση με την τοπική κοινότητα της περιοχής και να εκφράσουν την άποψή τους. Στην πορεία η συνεδρίαση αυτή έγινε παρουσία τοπικών φορέων που είπαν την άποψή τους και αποφασίστηκε σε πια θέση θα μπορούσε να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο πάρκο.  Εχθές κατά τη συνεδρίαση του Ν.Π. συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει μια τέτοια δομή. Τα βοτανικά πάρκα έχουν μια ευρεία θεματολογία και η εμπειρία από τη λειτουργία άλλων πάρκων θα είναι χρήσιμη. Οι σκέψεις στρέφονται στη δημιουργία βοτανικού πάρκου που να έχει συγκεντρωμένα  σε μια μικρή έκταση τα φυτά που υπάρχουν στην Κρήτη και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να τα γνωρίσει και να ενημερωθεί για αυτά και τις ιδιότητές τους. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις ωστόσο υπάρχουν πολλές διαδικασίες που θα πρέπει να προηγηθούν πριν την τελική απόφαση. Θα πρέπει καταρχάς να ζητηθεί από τη δασική υπηρεσία η παραχώρηση χρήσης   για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ζητήσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια  για τη μελέτη, ανέφερε ο κ. Σπυριδάκης.  
 
Ένα άλλο θέμα ήταν οι περιβαλλοντικές παραβάσεις στο Δήμο Ιεράπετρας για το οποίο ο κ. Σπυριδάκης σημείωσε οτι υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με  βουνά που ΄΄ κατεβαίνουν΄΄ για να φτιαχτούν θερμοκήπια με τις  ΄΄ευλογίες΄΄ του δασαρχείου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη Χρυσή και πρέπει να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας με στοιχεία για παραβάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κλπ. και εκείνος θα κρίνει εάν θα πρέπει να γίνουν άλλες ενέργειες από εκεί και πέρα, τόνισε.
 
 
 
Ακούστε εδώ τον κ. Μιχάλη Σπυριδάκη: