Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας για την κακοκαιρία που έρχεται

11:05 π.μ. - Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Σάβ, 05/05/2022
Image: Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας για την κακοκαιρία που έρχεται

Προσοχή στις μετακινήσεις

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ            

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  

                                                                                  Ιεράπετρα 5/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ:

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΑΓΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ  ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΣΥΣΤΗΝΕΤAI : ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ  ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψει της  Ε.Μ.Υ.  και ειδικότερα για την  περιοχή μας προβλέπεται  η επιδείνωση του καιρού  να λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου  5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022. Τα  επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους τα μεγάλα ύψη βροχής με τοπικά μεγάλες ραγδαιότητες  και πτώση κεραυνών με μεγάλη συχνότητα.

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες  να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ και ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΛΙΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ  ΔΩΣΕΙ Ή ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ  ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ όπως : Στην περιοχή των Φερμών , στην περιοχή του Πλάτανου στοΚαβούσι , στο δρόμο από Καβούσι για Αύγο και Θρυπτή  στο δρόμο από Στόμιο προς  Μύρτος  και από Μύρτος προς Τέρτσα , στο δρόμο από Μάλλες έως Χριστό , στο δρόμο από Ιεράπετρα για Μακρυλιά  και  από Ιεράπετρα έως Φράγμα, στην περιοχή  Σχίστρα Σελακάνου, στο δρόμο από Χριστό έως Μεταξοχώρι, στο δρόμο από Άγιο Ιωάννη προς Θρυπτή, στο δρόμο προς Ορεινό, στο δρόμο για Σχινοκάψαλα  και  αλλού.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των δημοτών ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να αποφεύγουν την διέλευσή τους πεζή ή με  οχήματα από  τις ιρλανδικές διαβάσεις  γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη  ζωή τους. Συστήνεται να επιλέγουν εναλλακτικό δρόμο για την μετακίνησή σας.

Παρατίθενται μέτρα αυτοπροστασίας προς τους πολίτες  σύμφωνα και  με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. που καλούνται :

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  1. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  2. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  3. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  4. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  5. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

                                                                                                                                                                                         Για το Τμήμα  Πολιτικής Προστασίας

     Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

         Νεκτάριος Παπαδάκης