Πόρισμα για γερμανικές αποζημιώσεις: 300 δισ. αξιώνει η Ελλάδα

8:19 μ.μ. - Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018
08:09 μ.μ. - Δευ, 10/19/2018
Image: Πόρισμα για γερμανικές αποζημιώσεις: 300 δισ. αξιώνει η Ελλάδα

Πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτεί η Ελλάδα από την Γερμανία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών η συνολική αξίωση της Ελλάδας προς την Γερμανία ανέρχεται στο ποσό των 269.547.995.854 ευρώ, ωστόσο το ποσό πολλαπλασιάζεται με τους τόκους και φτάνει συνολικά πάνω από τα 300 δις ευρώ.
 
Οι εν λόγω απαιτήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα και όπως το παρουσιάζει το News 24/7 αφορούν το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων.
 
Η ψήφιση του πορίσματος από την Ελληνική Βουλή θα αποτελέσει την απαρχή της επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας προς το Βερολίνο. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή αναπηριών.
 
Στη συνέχεια το πόρισμα θα συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αναμένεται συνάντηση του κ. Βούτση με τον κ. Σόιμπλε, με την ημερομηνία να μην έχει καθοριστεί ακόμη, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Σκουρής.
 
Μετά τη ψήφιση, το πόρισμα θα ανοίγει το δρόμο για τη δικαστική αξίωση των αποζημιώσεων στο Δικαστήριο της Χάγης.
 
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της»
 
Στον News 24/7 στους 88,6, που αποκάλυψε το θέμα ο Βασίλης Σκουρής κατά το κεντρικό μαγκαζίνο με τον Κώστα Σαρρηκώστα, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρεύων της διακομματικής επιτροπής της βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
 
 
 
Χαρακτηριστικά ο κ. Μηταφίδης δήλωσε:
 
«Μιλάμε για γενοκτονία σε βάρος της χώρας. Πέρυσι που κυκλοφόρησε το έργο του Μαρκ Μαζάουερ για πρώτη φορά στα γερμανικά, στον πρόλογό του ο ιστορικός λέει πως αυτή η χώρα, η χώρα μας, δεν συνήλθε ποτέ από τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Σύμφωνα με το πόρισμα πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον πληθυσμό. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη σε εξόντωση μετά τη Βαρσοβία με εξόντωση του 46% του πληθυσμού, που ήταν εβραικός πληθυσμός. Υπάρχει ειδική αναφορά στο πόρισμα για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη είχε υποστεί απώλεια στο ύψους του 12% πριν ξεκινήσουν τα τρένα του θανάτου. Στο πόρισμα αναγνωρίζεται ακόμη πως η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της. Εξαιρείται φυσικά η Χούντα η οποία τίμησε το δοσιλογικό παρελθόν της και καταψήφισε τις αξιώσεις».
 
«Και ένα μάρκο να υπήρχε έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει, όπως είχε πει ο Μανώλης Γλέζος», πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης. «Η αντίσταση είχε τεράστια συμβολή στη διασυμμαχική νίκη. Μετά το τέλος του πολέμου προείχε η ανασυγκρότηση της Γερμανίας και έγιναν λεόντειες ρυθμίσεις για το γερμανικό χρέος. Όταν εκκαθαρίστηκε το παρελθόν του Β' Π. Πολέμου, τότε σβήστηκαν και οι υποχρεώσεις του γερμανικού κράτους. Είμαι αισιόδοξος πως το πόρισμα θα ψηφιστεί. Η μόνη δύναμη που το καταψήφισε ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ για διαφορετικούς λόγους δήλωσε "παρών"».
 
 
 
neakriti.gr