Politico: Πέθαναν σχεδόν 17.000 άνθρωποι από τη υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό

10:18 π.μ. - Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024
10:01 π.μ. - Παρ, 05/18/2024
Image: Politico: Πέθαναν σχεδόν 17.000 άνθρωποι από τη υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τον κορωνοϊό

Έρευνα για την υδροξυχλωροκίνη. Οφείλεται για θανάτους 17.000 ανθρώπων που την έλαβαν ως θεραπεία για τον κορωνοϊό

Θανατηφόρα επίδραση φαίνεται πως είχε η υδροξυχλωροκίνη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών, που επικαλείται το Politico, φέρεται πως ευθύνεται για τους θανάτους 17.000 ανθρώπων.

Η υδροξυχλωροκίνη είναι φάρμακο κατά της ελονοσίας και συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος πανδημίας, δηλαδή στις αρχές του 2020.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Biomedicine & Pharmacotherapy, κάνουν λόγο πως η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε στους ασθενείς «παρά την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη της».

Υδροξυχλωροκίνη: Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες –Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ– μπορεί να έχουν πεθάνει από τη χορήγηση του φαρμάκου κατά της ελονονίας.

Ο αριθμός προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση κατά 11% του ποσοστού θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφησή του κατά της COVID-19, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως οι διαταραχές στον ρυθμό της καρδιάς και της χρήσης του αντί άλλων αποτελεσματικών θεραπειών.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών, στη Γαλλία, και του Κεμπέκ, στον Καναδά, χρησιμοποίησαν αυτό το ποσοστό για να αναλύσουν τα δεδομένα νοσηλείας για τον κορωνοϊό σε κάθε μία από τις έξι χώρες, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Υδροξυχλωροκίνη: «Ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος»

Στην πραγματικότητα, λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο συνταγογραφούνταν πολύ ευρύτερα.

Η υδροξυχλωροκίνη κέρδισε την προβολή εν μέρει λόγω του Γάλλου ιολόγου Didier Raoult, ο οποίος ήταν επικεφαλής του νοσοκομείου Mediterranee Infection Foundation, αλλά αργότερα απομακρύνθηκε εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης. Θεωρήθηκε επίσης κάτι σαν «θαυματουργή θεραπεία» από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε: «Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε το».

Πηγή: reader.gr