Ποιες οι θέσεις του ΚΚΕ για Νήσο Χρυσή και Περιβάλλον

10:17 π.μ. - Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022
10:07 π.μ. - Τρί, 05/17/2022
Image: Ποιες οι θέσεις του ΚΚΕ για Νήσο Χρυσή και Περιβάλλον

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο και τη θεματική παρέμβαση της Μαρίας Κοτσιφάκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από την Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 2 Ιουλίου στην Ιεράπετρα εκδήλωση με θέμα: "Η περίπτωση της νήσου Χρυσής: Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα!" , με κεντρικό ομιλητή τον Ραλλάτο Αντώνη, δασολόγο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την κεντρική εισήγηση έγινε θεματική παρέμβαση από την Κοτσιφάκη Μαρία, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Ιεράπετρας, η οποία ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών σε συνδυασμό με τις ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί. Παράλληλα παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει για το ζήτημα το  ΚΚΕ μέσα κι έξω από το περιφερειακό και δημοτικό Συμβούλιο στην κατέυθυνση προστασίας του νησιού και κάλυψης των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων της Ιεράπετρας και της Κρήτης.

          Ξεκινώντας την κεντρική ομιλία του ο Ραλλάτος Αντώνης σημείωσε:

          «Όλη η Ελλάδα, έχει μετατραπεί από την ελληνική αστική τάξη, όλες τις  αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή της ΝΔ, υλοποιώντας την κοινή στρατηγική τους,  σε μέρος των γεωστρατηγικών και πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ της ΕΕ άλλα και σε μαγνήτη κινδύνων.

Έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι του στρατού των ΗΠΑ και της Νατοϊκής αρμάδας, που “σουλατσάρει” κάνοντας επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο, με τα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα, που, ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!!, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που την χαρακτήρισε η Κομισιόν της ΕΕ, ΠΡΑΣΙΝΗ ενεργεία, που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.

Επισημαίνουμε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγεί εκτός των άλλων και σε νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ακρίβεια τα τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα. Ταυτόχρονα αξιοποιείται απ τα αστικά κόμματα για να συγκαλυφθεί η πραγματική βαθύτερη αιτία της αύξησης της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση.»

          Συνεχίζοντας υπογράμμισε:

          «Το κράτος της αστικής τάξης, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ, έχουν μετατρέψει και τη γη σε εμπόρευμα όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό και φυσικό πόρο.

Για να βγουν συμπεράσματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και συμφερόντων, βασική προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί και η νήσος Χρυσή στο συνολικό πλαίσιο της στρατηγικής αντιπαράθεσης με τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης.

Είναι υποκριτική η ανησυχία των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων για την προστασία του περιβάλλοντος πού κατέρρευσε,  όπως και το ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση».

Οι πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στη Γερμανία, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, αναδεικνύονται ως τα «πράσινα γεράκια», οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Η πείρα που έχουμε  δείχνει,  ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής μας, μέρα με τη μέρα, συνεχώς επιδεινώνεται. Ότι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Το αποδείχνει και ο  πόλεμος των ληστών που είναι σε εξέλιξη.

Το δείχνει η  εκμετάλλευση των εμπορευματοποιημένων δασών, για κερδοφόρες επενδύσεις. Είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω απ’ τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, πίσω από την καταστροφή τους. Η διαχείρισή τους, γίνεται μόνο όταν κρίνεται συμφέρον απ’ το κεφάλαιο, ή δεν υπάρχει, οδηγώντας εκτός των άλλων στη συστηματική υποχρηματοδότησή τους.

Οι συνεχείς μεταβολές σε χρήσεις γης προς όφελος του κατασκευαστικού και του τουριστικού κεφαλαίου, μετατρέπουν τεράστια φιλέτα γης, σε νέους πόλους ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου, σε βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από το παραλιακό μέτωπο και το Ελληνικό στην Αθήνα, τον σχεδιασμό για τον Όλυμπο, τα Άγραφα, ως την Κρήτη, μέχρι το σύνολο των αστικών αναπλάσεων που γίνονται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγάλων ομίλων των μεγάλων ξενοδοχείων, μακριά απ’ τις ανάγκες του λαού.

Ανάλογα χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιβαλλοντικής υποκρισίας είναι οι πλημμύρες που καταπνίγουν τη χώρα, οι σεισμοί.»

hxonews

          Στη συνέχεια το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε:

          «Ο πραγματικός τους στόχος πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Η αλήθεια είναι ότι  η προστασία του περιβάλλοντος, η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βολικό προπαγανδιστικό σχήμα. Πραγματικός στόχος του οποίου είναι να περάσει ο καπιταλισμός σε μια νέα φάση ανάπτυξης, ξεπερνώντας την τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν επενδύονται.

Ο καπιταλισμός ωστόσο βρίσκει διέξοδο στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης μέσα  απ’ τις κρίσεις και τους πολέμους, που οδηγούν στη καταστροφή ενός τμήματος του κεφαλαίου, ώστε εκείνο που δεν καταστρέφεται, να συνεχίσει να λειτουργεί κερδοφόρα αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία νέων πεδίων τοποθέτησης των κεφαλαίων, νέων πεδίων που οδηγούν σε κερδοφορία.  

Η στρατηγική αυτή συνεχίζεται φυσικά επιθετικά, κλιμακώνεται, όμως φαίνεται ότι δεν  μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στην ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερα κέρδη,  ώστε να βρεθούν διέξοδοι ικανοποιητικής κερδοφορίας για το σύνολο των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Και η απάντηση που προσπαθεί να δώσει ο καπιταλισμός στο πρόβλημα που έχει, είναι η περιβόητη πράσινη μετάβαση.

Το παράδειγμα των ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικό. Μόνο στην Ελλάδα, 10δες δις ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ και, για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς, το κράτος απαγορεύει την λιγνιτοπαραγωγή και απαξιώνει βίαια τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που για δεκαετίες συνιστούσαν τη ραχοκοκαλιά της ενέργειας στην χώρα.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βίαιη απαγόρευση κυκλοφορίας των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων,  ώστε να προχωρήσουν τα ηλεκτροκίνητα και οι νέες πανάκριβες επενδύσεις σε αυτά.

Το ρεύμα των ΑΠΕ είναι πανάκριβο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επίσης, έχουν 2πλασιο ή και παραπάνω κόστος, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στα 5 χρόνια η μπαταρία τους, που συνιστά το 50% του κόστους τους θέλει αντικατάσταση.

Το δραστικά αυξημένο κόστος των λεγόμενων πράσινων λύσεων,   φορτώνει σημαντικό κομμάτι της ακρίβειας στο λαό.

Το κάθε αστικό κράτος, απ τη μεριά του, λειτουργεί υπέρ του συλλογικού συμφέροντος του κεφαλαίου, το στηρίζει στον αγώνα για ακομα μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι είναι φτιαγμένο, απ’ τα γεννοφάσκια του. Δεν μπορεί να γίνει περισσότερο φιλολαϊκό, αν αλλάξει  μια κυβέρνηση. Αυτή την απλή αλήθεια, είδε  για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός στο πετσί του, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό  δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής κάθε κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και τα ταξικά συμφέροντα και δεν θα κουραστούμε να το λέμε.»

          Συνεχίζοντας ο Αντ. Ραλλάτος υπογράμμισε:

          «Σε όλη τη χώρα η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει την “ομοιομορφία” πολλών βουνών, αφού είναι πλέον γεμάτα ορεινούς δρόμους, εισαγόμενες γερμανικές και αμερικάνικες ανεμογεννήτριες και κατεστραμμένα φυσικά οικοσυστήματα.

Δάση, περιοχές Natura, κάθε μεγάλο βουνό, νησιά, σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στην βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, στην αισθητική μας.

Αποφάσισαν να μετατρέψουν και το Λασίθι σε ηλεκτρικό εργοστάσιο και πάρκο ανεμογεννητριών, που θα εξασφαλίσει κέρδη και ρεύμα στις κάθε είδους επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Έχουν αδειοδοτήσει την εγκατάσταση 100δων γιγάντιων ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ στις προστατευόμενες κορυφογραμμές της Δίκτης και άλλες περιοχές.

Οι κυβερνώντες, πρώην και νυν, αγνοούν επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων σε όλη τη χώρα και στο Λασίθι και επιστρατεύουν την κρατική καταστολή, για να εξαναγκάσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποδεχτούν την καταστροφή του τόπου τους.

Βρίσκονται όμως σε μια συνεχή πλειοδοσία για το ποιος θα εγκαταστήσει περισσότερες ανεμογεννήτριες. Οι παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον αστείες. Η δική του πολιτική, της επεκτατικής διαχείρισης και οι  δικές του πράσινες λύσεις είναι η αφετηρία της ακρίβειας που θα είναι μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Η ΝΔ, απλά του πήρε όχι μόνο τη σκυτάλη, αλλά και την μπάλα της δήθεν πράσινης μετάβασης απ τα χεριά και παίζει πιο επιθετικά.»

          Αναφερόμενος στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, της πολιτικής χρήσεων γης, ο ομιλητής ανέδειξε ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται. Αναφερόμενος στο βασικό σχέδιο της αστικής τάξης και των κομμάτων της στα θέματα του χωροταξικού σχεδιασμού και της πολιτικής γης υπογράμμισε ότι μέσα στους στόχους είναι η διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, παράλληλα με τη συγκέντρωση και οργάνωση της ιδιοκτησίας αυτής σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και εκείνου του τμήματος της γης που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο, αλλά και μια σειρά εγκαταστάσεις, υποδομές και παραγωγής (δαση, δασικές εκτάσεις, νησια, περιουσίες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις ύδρευσης) και εκχώρησή τους με μακροπροθεσμη ενοικιαση ή και δωρεαν (δασικα χωρια , παρκα ανεμογεννητριων κλπ) κτλ. Χαρακτηριστικά ανέδειξε ότι:

          «Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος (η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της και οι αρχές της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης) επιδιώκουν την τουριστική και κατασκευαστική αξιοποίηση της Χρυσής και την αναγνώριση ιδιοκτησίας που θα συμβάλουν ακόμη και με πιθανές αγοραπωλησίες σε συγκέντρωση της γης και διευκόλυνση επενδύσεων.

Στόχος που σχετίζεται και με τη γεωγραφική θέση της νήσου στο ενεργειακό οικόπεδο 15 και τον ενεργειακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει λοιπόν να εκφραστεί μαζικά, αγωνιστικά η αντίθεσή μας με την κυβερνητική πολιτική όπως εξειδικεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που στο όνομα της δήθεν προστασίας της, ανοίξει το δρόμο για την ένταση και την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της Χρυσής.»

hxonews

          Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι:

          «Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα (για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης και των υποδομών κοινωνικών υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.), προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Είναι φανερό ότι στο έδαφος του σημερινού ταξικού προσανατολισμού της ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός χρήσεων γης  που θα βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του εργαζόμενου, της λαϊκής οικογένειας  και όχι τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ επιμένει να φωτίζει οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη, μαύρη ή πράσινη, καθαρή ή βρώμικη,  της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ,  του ΚΙΝΑΛ, ή οποιοδήποτε άλλου συνδυασμού αστικών κομμάτων, είναι  για τους εργαζόμενους  ίδια και  στην ουσία απαράλλαχτη, εκμεταλλευτική, αντίθετη με τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους.

Καλούμε  το λαό να αντισταθεί  να οργανώσει την πάλη του.

Να μην αποδεχτεί την μοίρα που του επιφυλάσσουν. Ενάντια   στην εμπορευματοποίηση των νησιών, των βουνών, για την προστασία των δασών, του Περιβάλλοντος,  ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, μαζί με τα άλλα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας, την ακρίβεια, το μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, τη φορολογία. Με ενιαία αιτήματα, στόχους και κατεύθυνση, που ανοίγουν τον δρόμο  ενός αγώνα, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, ενάντια  στην αστική τάξη και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ενάντια στην αστική πολιτική και κάθε κυβερνητική της  έκφρασή, που εντείνει την εμπορευματοποίηση των πάντων.

Να αντιπαλέψουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της άρχουσας τάξης συνολικά για την Κρήτη, το Λασίθι και τη Χρυσή. Όχι στην εμπορευματοποίηση και την καταστροφή της Χρυσής για τα κέρδη των ομίλων!

Διεκδικούμε ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία της Χρυσής. Να παρθούν τώρα μέτρα, με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις, για την προστασία του νησιού, την αποκατάσταση του δάσους. Απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης και όλων των αντιπεριβαλλοντικών νόμων.

Καμιά αναγνώριση ιδιοκτησίας στο νησί. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Χρυσής. Να μην επιτραπεί με κανένα τρόπο η εμπλοκή της Χρυσής στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου, είτε ως έδαφος, είτε ως θαλάσσιο οικόπεδο.

Ελεύθερη πρόσβαση του λαού με κριτήριο τις λαϊκές και περιβαλλοντικές ανάγκες, την προστασία της βιοποικιλότητας της Χρυσής και ανάδειξη των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Να διασφαλιστεί η επισκεψιμότητα στις παραλίες του νησιού, χωρίς ελλιμενισμό καραβιών. Να απομακρυνθούν όλες οι υποδομές και κατασκευές που απειλούν το νησί. Να απαγορευτεί το κάμπινγκ στη Χρυσή, για όσο διάστημα απαιτηθεί, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έτος (φύλακες, δασοφύλακες, δασολόγοι, αρχαιολόγοι κ.α.) και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές προστασίας (φυλάκια, πυροπροστασία κ.α.).»

Μετά τις εισηγήσεις των στελεχών του ΚΚΕ ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους που ζήτησαν τον λόγο. Συγκεκριμένα από τον Μαθιό Φιλιππάκη, Δασολόγος της δ/νσης δασών Λασιθίου, τον Παύλο Δασκαλάκη, μέλος της Επιτροπής Εφαρμογής και παρακολούθησης σχεδιου δράσης νήσου Χρυση της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης και τον Κυφωνίδη Νίκο, βιολόγο.

Ο Αντώνης Ραλλάτος κλείνοντας την εκδήλωση του Κόμματος,  κάλεσε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, για να ανοίξει σήμερα ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο του σοσιαλισμού.

Το Γραφείο Τύπου

5 Ιουλίου 2022