Πλακιωτάκης: “Τα Γεωπάρκα μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών”
Ο Γ. Πλακιωτάκης στο 4ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Σητείας
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Πλακιωτάκης, μέσα από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε ενόψει της έναρξης των εργασιών του 4ου Συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων που διεξάγεται στη Σητεία, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Γεωπάρκα στις τοπικές κοινωνίες.
Αναλυτικα ο χαιρετισμός του:
«Είναι μεγάλη η χαρά μου, όταν ο τόπος μου, η Σητεία και κατ’ επέκταση, ολόκληρο το Λασίθι, βρίσκεται στο επίκεντρο του Διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και τον ΔΟΚΑΣ Σητείας, διοργανώνουν το 4ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με τίτλο : «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ».
Ένα Διεθνές ραντεβού, με σκοπό να αναδειχθεί η συμβολή και ο ρόλος των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, αλλά και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενεών. Τα χαρακτηρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO, αποτελούν περιοχές με τεράστια γεωλογική αξία και μεγάλο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους από τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου, που υποστήριξαν και δέχτηκαν με ικανοποίηση, να πραγματοποιηθεί το 4ο Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου στη Σητεία.
Σημαντικοί επιστήμονες από τον χώρο της Γεωλογίας και όχι μόνο, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα εκφράσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και τις σκέψεις τους, προκειμένου η γεωλογική κληρονομία, να μπορέσει να αναδειχθεί σε αναπτυξιακό πυλώνα των τοπικών κοινωνιών.
Φίλες και φίλοι,
Το Γεωπάρκο της Σητείας έχει δημιουργήσει, με τη στήριξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μια σειρά υποδομών ενημέρωσης, πληροφόρησης και φιλοξενίας των επισκεπτών του. Ανάμεσα στις υποστηρικτικές υποδομές του τουρισμού που διαθέτει η περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να περιηγηθεί σε ένα δίκτυο πεζοπορικών και άλλων γεω-διαδρομών, να φιλοξενηθεί και να απολαύσει τον πλούτο των σπηλαίων στο Σπηλαιολογικό Κέντρο του Καρυδίου, να επισκεφτεί το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Άνω Ζάκρο και να θαυμάσει τη σπάνια γεωλογία της περιοχής.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία 4 χρόνια, έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή του Γεωπάρκου της Σητείας, με χρηματοδοτήσεις για αρκετές δράσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Κρήτης όσο και τον Δήμο Σητείας που έχουν προσφέρει τα μέγιστα για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό συνέδριο. Να συγχαρώ την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και όλους τους συντελεστές του, τους εκλεκτούς εισηγητές, καθώς και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας.
Είμαι σίγουρος, ότι το Συνέδριο αυτό θα συμβάλει στη διερεύνηση σε βάθος της γεωλογικής κληρονομιάς των χωρών μας, στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, καθώς και στην ανάπτυξη των περιοχών που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες αυτού του Συνεδρίου».